Vården - en viktig valfråga

 20100916

Valet 2010
Vi ringde upp och frågade båda blocken om de vill införa alternativa driftsformer av vården i Värmland om de vinner valet.
 

Gunilla Svantorp (S) svarade att om de vinner så vill de behålla lagen om vårdval som infördes i Värmland i maj i år. Lagen innebär att befolkningen i Sverige och Värmland själva väljer vilken vårdcentral de vill tillhöra, oberoende om den är privat eller landstingsstyrd. Vad de däremot kommer att ta bort om de vinner är den fria etableringen.

- Den fria etableringen som Alliansen infört innebär att det kan startas hur många privata, exempelvis vårdcentraler, som helst när som helst under förutsättning att de uppfyller alla krav i Krav- och kvalitetsboken. Problemet är bara att ju fler som startar desto mindre pengar får de redan befintliga, eftersom landstinget bara har en viss summa att fördela, förklarar Gunilla Svantorp.

Socialdemokraterna har inget emot exempelvis privata vårdcentraler så länge dessa uppfyller kraven i Krav- och kvalitetsboken och att det finns ett behov av dem.

- Vinner Alliansen valet kommer vi att få ett helt annat sjuksystem än vad vi har i dag, en mycket mer efterfrågestyrd vård. Så vill inte vi ha det, vi vill att de som är sjukast ska få vård först, förtydligar hon.

Även Fredrik Larsson (M) svarade att de gärna vill behålla och fortsätta utveckla vårdvalssystemet där patienterna själva ska kunna välja vilken vårdcentral de vill tillhöra.

- Vi har även planer på upphandling av vården om vi vinner, berättar Fredrik Larsson.

Ett exempel på hur en sådan upphandling går till är att olika privata företag får räkna på vad de vill ha betalt för att driva exempelvis en vårdcentral.

- Det billigaste och bästa anbudet vinner och så köper vi deras tjänster under avtalad tid. Så vi säljer inte vårdcentralen, förklarar han.

När det gäller den fria etableringen så vill Moderaterna behålla den. Fredrik Larsson ser inga direkta problem med att det kan öppnas för många vårdinrättnignar inom ett litet område, skulle det vara så är det värsta som kan hända att en måste stängas, tycker han.

Text: Sarah Daleke, Jon Jonsson

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR