Många av sommarjobben finns inom vård och industri. På restaurang, kafé och campingar är det förstås också vanliga att sommarjobba, säger Ann Mannerstedt på Arbetsförmedlingen. Många av sommarjobben finns inom vård och industri. På restaurang, kafé och campingar är det förstås också vanliga att sommarjobba, säger Ann Mannerstedt på Arbetsförmedlingen. Foto: Tony Norlin

Fler jobb i sommar

 20150122

 Antalet sommarjobb på Platsbanken i Karlstad kommun ökade med 100 under förra veckan i jämförelse med förra året. Många av jobben är inom vård och industri.

Text & foto: Tony Norlin

Ann Mannerstedt från Analysavdelningen hos Arbetsförmedlingen i Karlstad menar att det är för tidigt att säga varför jobbannonserna har ökat. Hon berättar dock att enligt statistiken från vecka 3 i år har annonserna för sommarjobb ökat med nästan 50 procent från samma tid förra året.

Även fast det finns mycket jobb hos Arbetsförmedlingen så är det inte alla företag som annonserar där.

– Alla sommarjobb annonseras inte på Platsbanken utan man får titta i tidningar och söka spontant hos arbetsgivare också, säger Ann.

Sommarjobbande ungdomar
Johan Lindström, Edwin Dyberg och Martin Eriksson går i åttonde klass på Nyeds skola i Molkom. De har genom kontakter inom familjen lyckats få sommarjobb förut.
– Jag ska till sommaren jobba nån vecka med farsan. Hjälpa till med att tvätta och organisera verktyg. Då kan jag tjäna pengar så jag kan köpa något skoj, säger Johan Lindström.

Edwin Dyberg vet inte om det blir något sommarjobb i år. Han har tidigare följt med sin farfar som kör lastbil.
– Jag vet inte hur det blir i sommar. Som det känns nu så blir det lugnt. Vi får se.

Även för Martin blir det jobb i sommar. Han ska följa med sin pappa som lägger rör.

Med hård konkurrens och många som söker sommarjobb tidigt så är det nu dags att börja leta.
– Det är helt klart dags att börja söka om man vill ha ett sommarjobb, säger Ann Mannerstedt.