Manfred Rissveds, 19 år, känner inget hot då han jobbar för Forslunds bulktransport AB som är ett av åkerierna de går bra för. Manfred Rissveds, 19 år, känner inget hot då han jobbar för Forslunds bulktransport AB som är ett av åkerierna de går bra för. Foto: Maria Johansson

Oroligt för åkeribranschen

 20150123

2014 ökade antal konkurser med 12 procent i Värmland jämfört med förgående år. En av branscherna som det går trögt för i Värmland är Åkerierna.

– Det är jättetufft och ett branschproblem. Skogsindustrin är förjävlig för oss, säger Torbjörn Larsson vd för Larsson Kjell och Aste Åkeri AB.

Text: Maria Johansson

Enligt Upplysningscentralen är Värmland en av få län i Sverige vars konkursandel ökat märkbart det senaste året. Anledningarna är olika men mest beror det på ogynnsamma förhållanden och tuff konkurrens. Stora företag flyttar från svensk mark och etablerar sig utomlands i länder där arbetskraften är billig. Svenska åkeriföretag i Värmland har känt av turbulensen.

– Det kommer bli en dyster framtid för alla åkeriföretag då utländska åkerier alltid kommer kunna erbjuda billigare alternativ med sin billiga arbetskraft som endast består av ungefär en tredjedel av hela kostnaden, säger Svenerik Eriksson, Regionchef för Sveriges åkeri Värmland.

Försöka vara bättre

För att överleva kommer Sveriges åkeri försöka överträffa de billigare alternativen med högre kvalitét och säkerhet. Säkra garantin för ett bra samarbete, logistik, lastning, lossning och administrativt arbete.

Hårt arbete kommer att leda till lönsamhet. Svenska åkerier måste rikta in sig på sina styrkor för att finnas kvar och överleva. En annan åtgärd ett flertal företag kommer ta till är att bemanna sina företag med utländska lågländers arbetskraft, menar Svenerik Eriksson.

Uppsägningar och dåliga framtidsförhoppningar

Alla inom åkeribranschen har inte en lika optimistisk syn på situationen. Larsson Kjell och Aste Åkeri AB är ett av de företag som känner att motvinden varit minst sagt påtaglig och tycker att framtiden ser mörk ut. I nuläget har de igång elva bilar men redan till midsommar kommer det bara vara kvar nio på grund av varsel.

– Personligen tror jag verksamheten kommer fortsätta i fel riktning och att vi inom fem år kommer halverat antal bilar i verksamheten, säger Torbjörn Larsson, vd för Larsson Kjell och Aste Åkeri AB.

Svart på vitt visar statistiken att åkeribranschen har en tuff period framför sig och att det är svårt att förutse vad framtiden har att ge. Det är ett flertal åkerier som är tveksamma på att hitta en hållbar och lönsam lösning.

– Det är en oroväckande trend, vissa känner osäkerhet och en del tvingas avsluta sin verksamhet, säger Svenerik Eriksson.