Gunilla Kvarnström rekomenderar Gitta Serenys Vid Avgrunden Gunilla Kvarnström rekomenderar Gitta Serenys Vid Avgrunden Foto: Pär Thorstensson

"Spelfilm funkar bäst på unga"

 20150129

 

I tisdags var det 70 år sen frigörelsen av koncentrationslägret Auschwitz. I Molkom har det uppmärksammats på biblioteket och fritidsgården. Budskapet är tydligt: inte igen.

Text: Pär Thorstensson

 

 

Att man inte bara minns utan också ser det hemska som sker i dag är en detalj som Gunilla Kvarnström på Molkoms bibliotek framhåller. För att utbilda om de hemskheter som händer i världen har biblioteket en skyltning under veckan med böcker om Förintelsen, men även om förföljelser närmare i tiden.

– Det är viktigt att inte bara se tillbaka i tiden utan även se sådant som händer nu också, säger hon.

 

Kunskap humaniserar

Skyltningen har fått bra respons, speciellt från eleverna på Nyeds skola som ligger i anknytning till biblioteket.

– Det är flera böcker som inte finns här nu eftersom skolan har lånat en del inför den här dagen, säger Gunilla.

Utbildning är det som hon tror framförallt krävs för en fungerande demokrati. Det kan man höra när hon ger förslag på böcker. Alltifrån boken ”Vi är romer” som behandlar hur romerna förföljdes under andra världskriget till ”Vid avgrunden”, en bok om Franz Stangl, chef över ett av koncentrationslägren och som överlevt och inte tycker han gjort något fel.

I flera böcker beskrivs inte bara lidandet utan också livet efter, säger Gunilla.

 

Film på fritidsgården

Även på fritidsgården uppmärksammades årsdagen. Hasse Ågren, som jobbar där, berättar att man varje år gör det med att se på film och håller diskussioner om det efteråt. Vanligtvis gör man det tillsammans med Nyeds skola, men i år var det ett eget arrangemang. Den danska filmen ”Flamman och citronen” var det som visades denna gång.

– Spelfilmer fungerar bäst på ungdomarna har vi märkt, säger Hasse.

Gunilla Kvarnström föredrar däremot böcker på temat.

– Detta är så nära och verkligt att jag känner att jag inte behöver se det. Det går bättre med en bok, säger hon.