Stig Reinestrand ledsagar deltagarna igenom kortspelet Kung. Från vänster: Edith Jansson och Lisbeth Blomqvist Stig Reinestrand ledsagar deltagarna igenom kortspelet Kung. Från vänster: Edith Jansson och Lisbeth Blomqvist Foto: Dan Isaksson

Upptakt för PRO Nyed

 20150130

Kortspel, brädspel och högläsning var en del av upptakten för Pro Nyed i Molkom. När året inleds vill man ha förslag på aktiviteter från alla medlemmar, och det finns ambitioner på att resa med föreningen.

Text: Dan Isaksson

 – Mitt kortspelsgäng vill att vi ska köra redan nu!, säger Stig Reinestrand.

Han är vice ordförande på Pro Nyed och har just nu fullt upp med att lära ut kortspelet Kung till några av deltagarna på årets upptaktsmöte. Efter en kort fikapaus så är alla redo för nästa omgång. De spelar Kung.

Alla deltagare får instruktioner och hjälp av Stig Reinestrand. När det blir en spelares tur går han fram till dem och förklarar för dem vad de borde göra, och varför, så att de allihop kan reglerna inför framtiden. Alla pratar med varandra och frågar om reglerna.

– Poängen är att lära sig, menar Stig.

Högläsning
Tidigare var det högläsning i fikarummet av ordförande Barbro Ekberg och studieorganisatör Lisbeth Blomqvist. En tyst publik lyssnade med öppna ögon när Lisbeth läste högt ur Regnbågens Fånge. Då fick alla ta ställning till olika frågeställningar i slutet av berättelserna.

– Upptakten hålls i syfte att prova att ha många olika aktiviteter. Medlemmarna bör också vara aktiva och komma med förslag, säger Barbro.

Förutom kortspel och högläsning så föreslogs även brädspel. Othello, Geni frågesport, trälabyrint, kinaschack och fia med knuff.

Ambitioner att resa
Även om dagens aktiviteter hålls i lokalen finns det en ambition att åka någonstans utanför Molkom. Barbro har inga satta datum eller platser att åka till, men planerna finns. De kallar det hela "Läs och Res".

– Vi läser om en plats först. Sen är planen att vi ska åka dit och kanske gå på museum. Sen kanske vi kan försöka ta oss mot Uppland. Vi får se, säger Barbro.