Ängsbacka firar 20 år

 20160202

 Den 15 maj 1997 öppnades Ängsbacka för första gången. Nu firar boendet 20 år och nuvarande vd:n Ida Freyschuss kan inget annat än le efter sina 16 månader på posten.
– Det känns spännande för Ängsbacka och alla inblandade, säger hon.

Text: Jonas Griberg


Mycket kan hända på 20 år. Sedan starten har Ängsbacka bytt skepnad från att vara ett vårdhem till att nu infatta ett flyktingboende. Är det något som Ida Freyschuss gläds extra över de senaste åren så är det just att just flyktingboendet.
– Det har såklart blivit väldigt speciellt att ha fått hit dem. Det har påverkat många människor runt om i Molkom och alla är väldigt positiva. Det var väldigt omtalat i början i vissa delar av bygden men allt jag hört den senaste tiden har bara varit positivt, säger hon.

 

Hur kommer ni fira?

– Vi har jubileumsdag 21-24 april med gamla ägare och anställda. Det kommer bli intressant att höra ur läget var för 10-15 år sedan och hur det har utvecklats. Det blir ett spännande möte.
Dessutom väntar celebert besök när den svenska filmregissören Kay Pollak gästar Ängsbacka. Pollak som 1981 fick en Guldbagge för bästa regi för filmen Barnens ö, som också blev nominerad till Guldbjörnen vid Berlins filmfestival.
– Han kommer hit och håller en helgkurs. Det är oerhört kul för oss att en så pass känd person väljer att besöka oss. Det är många svenskar som vet vem han är och jag tror nästan alla i Molkom känner till honom, säger Freyschuss.

Ängsbacka anordnar 6-7 festivaler per år. Bland annat är tantrafestivalen väldigt uppmärksammad. Under nyår anordnade man nyårsfestivalen tillsammans med flyktingarna. Ett uppskattat event där boendet samarbetade med workshopen.
– Vi anordnade dans, musik och massa olika aktiviteter för de som hade sina barn med. En Workshopledare lärde ut en dans från Mellanöstern som gjorde det lättare för alla att delta. I och med att de flesta kommer därifrån, säger Ida Freyschuss.

Finns det några nya projekt inför framtiden?

– Nej, utan det är de som är kul att vi har fullbokat hela året. Vi kommer anordna kurshelger, festivaler till sommaren och sen kommer det fler kursdeltagare vilket är väldigt skoj.