Inga planer på fler asylboenden

 20160203

Flyktingströmmen har minskat sen årsskiftet, vilket har gjort att Migrationsverket inte har planerat några nya asylboenden i Molkom.
– Vi fokuserar på de vi har nu, säger Ulf Henriksson på Migrationsverket i Karlstad.

Text: Jonas Griberg


 

I nuläget bor det 195 asylsökande i Molkom fördelat på två boenden: Graninge och Ängsbacka. Det betyder att det är fullt på de båda asylboendena. Migrationsverket har inte fått någon intresseanmälan om nya boenden. Privatpersoner kan anmäla intresse om att sälja sitt boende till förmån för flyktingar, men då måste vissa kriterier uppfyllas.
– Det finns många saker som ska uppfyllas. Bland annat sängplatser, toaletter, ventilation med mera. Är det så att förslaget antas så får vi kolla upp det då, men just nu är det inget som ligger framme, säger Ulf Henriksson.

Hur pass hårt tryck är det på asylboendena i Molkom just nu?

– Det har minskat om du kollar sedan november och december. Just nu har vi mer kontroll på tillvaron och kan jobba i lugn och ro med de vi har.  

Behövs det fler asylboenden i bygden?

– Det är jättesvårt att säga. Det kommer in ett antal i Sverige som vi sedan ska utplacera där det finns platser. Vi erbjuder de platser som finns tillgängliga så det är svårt att säga om det behövs fler i just Molkom.

Migrationsverket försöker istället jobba hårt med att ännu fler ska få tillgång till lägenheter så snabbt som möjligt för att ge utrymme åt andra asylsökande.
– Det är vår största ambition. Att de ska få leva precis som vilka person i Sverige som helst, avslutar Henriksson.