Leah Fritz & Lena Johansson diskuterar dagens upplägg. Foto: Sophia Jiglind Leah Fritz & Lena Johansson diskuterar dagens upplägg. Foto: Sophia Jiglind

Soppa och semlor samlar seniorer

 20160209

Fettisdagen till ära bjöd Missionskyrkan, Svenska kyrkan och Alster-Nyeds församling in till sopplunch och traditionella semlor på menyn.
– Förra gången var vi 35 stycken, men i dag kommer vi att bli fler, säger husmor Leah Fritz.

Text: Sophia Jiglind

 

Det är full rörelse i köket. Dejes dragspelsstämma är inbjudna och det lockar alltid många personer. Leah har fått hjälp med dukning och bordsplanering av tre volontärer som är i full gång och kyrkvaktmästaren Lena Johansson har hoppat in extra som semmelbagare.

– Det blir en hel del semlor i dag. Närmare bestämt 56 stycken, säger Lena medan hon skär upp bullarna.

Det kommer att serveras traditionella semlor med grädde och mandelmassa för de äldre. Dock fick de bli fyrkantiga. Förberedelserna gjorde Leah och Lena kvällen innan genom att baka bröden i ugnsformar.

– Vi har alltid gjort runda, vanliga bullar. Vi köper oftast brödet på Konsum här bredvid. Men i dag ska vi bli så många på grund av dragspelsstämman så vi testar på något nytt. Så då fick det bli fyrkantiga i ugnsformar. Så skär vi upp dem i bra storlek. De är lite lättare att hantera i den mängd som kommer att bli, säger Lena.

Vad gäller de nya formerna av semlor som har tagits fram de senaste åren, med bland annat vaniljkräm eller i wrap-form, så är inte det något alternativ denna tisdag.

– Men jag har testat att baka en semle-kladdkaka nyligen. Det blev riktigt bra faktiskt. Det blev en rejäl smak av mandelmassa, men kardemumman kom fram på sitt sätt. Man fick testa sig fram lite grann, men jag tyckte om den väldigt mycket, säger Lena Johansson.

Leah har hand om tillagningen av soppan. Hon har jobbat som husmor i mer än fem år åt församlingen och ser alltid fram emot soppluncherna med seniorerna.

– Jag jobbar halvtid som husmor och har hand om barnverksamheten 25 procent i veckan och i dag blir det en favorit på menyn, säger Leah.

Det serveras köttsoppa med potatis, morötter och palsternackor. Sopplunchen hålls varje tisdag, ena veckan i Molkom och andra veckan i Alsters församlingshem. Det är olika sorter varje gång, men köttsoppan är en favorit som ofta tar helt slut. Svenska Kyrkan har även en policy om att det inte ska kosta någonting.

– Men de flesta lägger gärna en slant för maten ändå, runt 30 kronor, så det är lite roligt, säger Leah.

Det kommer att bli semmelbakning även nästa vecka för kvinnorna då Alsters-Nyeds församling hade önskat det på den kommande tisdagslunchen.

– Vi hinner inte tröttna på att baka i alla fall, då det bara sker två gånger per år, säger Leah och skrattar.

Leah är husmor och gör olika soppor varje tisdag.

Semmelbakningen stod Lena Johansson för.

Slutresultatet.