Flyktingarna på Ängsbacka måste lämna före 14 mars. Flyktingarna på Ängsbacka måste lämna före 14 mars. Foto: David Holst Almqvist

Flyktingarna måste lämna

 20160209

 

De flyktingar som har bott på Ängsbacka kursgård i fem månader måste lämna boendet. Detta på grund av ett utgående avtal med Migrationsverket.

Text: Sophia Jiglind

 

Det var i slutet av september som 48 flyktingar kom till Ängsbacka. I dag har de hunnit bli 61 personer men nu ska boendet tömmas till förmån för kursgårdens ordinarie verksamhet. Avtalet som kursgården hade med Migrationsverket sträcker sig fram till den 14 mars. Ett avtal som inte kommer att förlängas.
– Det handlar kort och gott om att Ängsbacka inte vill förlänga avtalet, säger Ulf Henriksson enhetschef på Migrationsverket.

Han är försiktig med uttalanden kring vart flyktingarna kan tänkas ta vägen. I nuläget är det inte klart. Det är heller inte bestämt när flytten kommer att ske.
– Avtalet går ut den 14 mars, men det betyder inte att de flyttar ut precis den dagen utan det kan lika gärna ske den 13:e. Vi tycker att det är viktigt att flyktingarna får ett bra boende någonstans i Värmland.

På sociala medier har nyheten diskuterats. Bokningsansvarige på Ängsbacka, Natalia Holgersson, bekräftar flytten.
”Ängsbackas kontrakt med Migrationsverket löper bara till 14 mars på grund av att kurs- och festivalverksamheten sätter igång på allvar då. Så ja, alla de 61 nyanlända på Ängsbacka måste tyvärr flytta.”, skrev hon i en Facebookgrupp.

Beskedet har fått blandade reaktioner i gruppen. Någon menar på att det är oansvarigt att flytta barnen än en gång eftersom de går i skolan. En annan menar att det är tråkigt eftersom de har blivit bra vänner med flyktingarna.
– Avtalet har hela tiden gällt fram till den 14 mars, säger Anna Geiden, pressansvarig på Ängsbacka kursgård.

Men en lösning är på gång. Kavina Thorslund som är samordnare på Camp Graninge vill gärna se att Graninge tar emot flyktingarna. De har hittat en boendelösning men väntar på besked.
– Vi ska få svar från Migrationsverket i slutet av veckan. Ängsbacka har från början haft ett tidsbegränsat kontrakt på grund av sin övriga verksamhet med kurser och festivaler. De har varit väldigt tydliga med det från start, säger hon.