Bibbi vid grävskoporna. Foto: Christoffer Tuulik Bibbi vid grävskoporna. Foto: Christoffer Tuulik

Bibbi & Ackes sköna revansch

 20160215

Fyra år efter att OKQ8-cheferna i Stockholm valde att jämna Bibbi och Ackes livsverk med marken byggs det upp igen. Efter fyra svåra år för Sveriges kanske äldsta mackpar, kan snart både lastbilar och bilar tanka – och kanske fika.

Text: Christoffer Tuulik

Det var en omtumlande tid för paret, när grävmaskinerna rullades in förra gången. De stod handfallna med en riven bensinstation och inkomsterna blev till utgifter. De försökte sälja, men ingen vill köpa en bensinmack som saknar bensin.
– Storbolagen vill bara få bort alla landsbygdsmackar, vi låg på gränsen och sålde strax under gränsen. Då var gränsen 1,5 miljoner sålda liter per år. De kollade bara på siffrorna och valde att jämna allt med marken, säger Bibbi medan hon tar en klunk kaffe.
Fyra svåra år senare ser 77-åriga Bibbi revanschen komma smygande.

– En stor sten släppte, när bensinbolaget Qstar ville satsa. Nu hoppas jag att vi får in lite kunder när de kommer och tankar. Vårt mål är också att anställa en person som kan sköta butiken.

Nu som då hyr parets företag, Victory Bensin, ut marken till bensinbolaget. Något som gör att bensinpumparna blir automatiserade. Det tror 77-årige Bibbi Andersson är framtiden, när allt fler har bankkort.
Plötsligt plingar det till, Molkomsbon Erik Svensson stövlar in, han ser fram emot att fylla bränsletanken med pengar som stannar i bygden.

– Rena drömmen, jag har bott här i fem år. Nu kan både tanka, lämna in bilen i Victorys verkstad och handla, säger han medan han slår sig ner i caféet.
Till sommaren 40-års jubilerar Bibbi och Acke Andersson som mackägare och skillnaden är stor från det
glimrande 70-talet tills i dag.

– Förr var det mer personligt med hjälp och betjäning på mackarna. När jag jobbade på Gulf i Eskilstuna på 60-talet fanns det till och med en betjäningspump. Där fick bilisterna hjälp att tanka, rutorna tvättade eller torkarbladen bytta, berättar hon.

Bibbi och Acke träffades under en dansant kväll på Folkets Park i Eskilstuna. Något år senare arbetade de tillsammans på Gulf i Eskilstuna. Hon arbetade helger i kassan och han kvällar som serviceman.

– Jag kom ihåg när det stannade en Volvo PV vid betjäningspumpen och jag var för ovanlighetens skull ensam på macken. Jag sprang ut och skulle tanka, han såg frågande ut och frågade om det inte fanns någon man som kunde tanka. Det fanns det ju inte och han ställde sig för att blockera tanklocket. Så han fick vänta och jag fick ringa in en kille, skrattar hon.


Hon beskriver hur hon har fått tillbaka arbetslusten efter att spadarna sattes i marken för tre veckor sedan. Nu tänker de även satsa på att bli ortens nya tillhåll för kaffesugna. Efter att Sussies Café drämde igen i början av året köpte Bibbi tillbaka cafédisken, som hon en gång sålde till dem när de öppnade.


– De stora butikskedjorna tar över alla kunder, även på landsbygden. Jag har fått plocka bort mycket varor, förr hade vi veckotidningar och livsmedel. Nu finns inget kvar, det fungerar inte att köpa in veckotidningar och tidningsmagasin när jag veckan efter måste skicka tillbaka allt och betala hela notan själv.


När arbetslusten kom tillbaka kom även tron på framtiden. Nu vill paret, som närmar sig den respektabla 80-års åldern, öka omsättningen och senare försöka sälja verksamheten.


– Om inte grabbarna tar över, vår 59-årige son har ju arbetat hela sitt yrkesliv i vår verkstad.