Foto: Christoffer Tuulik Foto: Christoffer Tuulik

Bedömningsbilen skapar trygghet på landsbygden

 20160223

En vanlig dag innebär hembesök bland annat i Molkom hos patienter som inte behöver akutsjukvård. Anna Löwenhamn är en av de fyra rattande bedömningsköterskorna som utför hembesöken och slussar oroliga patienter rätt.

Text: Christoffer Tuulik


Efter åtta veckor lång pilottestning i Karlstadsregionen förlängs prövotiden till ett år. Den prehospitala bedömningsbilen rullar nu runt i den värmländska landsbygden med Karlstads kommun som utgångspunkt. Sjukvårdsbilen är bemannad tolv timmar per dygn årets alla dagar, mellan klockan 08-20. Fyra personer rekryterades intern i december inför projektstarten. Däribland 37-årige Anna Löwenhamn från Skattkärr, hon är en av fyra bedömningssköterskor som arbetar med projektet.

- Vi arbetar ensamma på bedömningsbilen. Jag kör själv och jobbar med samma utrustning som i en ambulans, säger hon.

Enligt statistiken snittade de under pilottestets åtta veckor på ungefär fem uppdrag per dag.
- Vi utgår från Karlstad, men riktar in oss på landsbygdsområdena. Från Grums till Molkom via Ölme. Det kan vara en vanlig körsträcka en arbetsdag. Vi som arbetar sköter utöver patientbesöken även bilens utrustning, tvätt och städ. Det som är lite unikt är att vi skriver journalerna och dokumenterar på plats, säger hon medan hon knappar på SOS-alarms larmkartor.

Syftet är att minska belastningen på de ordinarie ambulanserna som rullar i kommunen. Prio 2 och 3-larmen kan i många fall hanteras av bedömningsbilen. Patienterna uppskattar enkelheten och blir avslappnade av att det kommer en bil istället för en stor ambulans.
- Min uppgift är att göra hembesök hos patienten och hjälpa denne till rätt vårdbehov. För att göra det måste jag ta egna beslut och veta vem jag ska kontakta för varje specifikt fall.

Hon fortsätter:
- Vi kan även vara en extra resurs på en trafikolycka, om vi är i närheten. Det har även hänt att en barnmorska fått följa med ut på en förlossning. Då kör jag på blåljusen. Men bedömningsbilen kan göra allt där du inte behöver akut ambulans med vård under transport.

Det är måndagsmorgon inne på ambulansstationen, i "blåljusbyn", på Kasernhöjden i Karlstad. Området som delas med både SOS Alarm, polis och räddningstjänst. Verkstadsportarna öppnas och stängs, ambulanserna körs in och ut ur garaget. Gröngult-klädda ambulansmedarbetare traskar runt och det pratas bland annat om helgens tragiska olycka utanför Väse i fikarummet. De som bemannar bilen är i grunden ambulanssjukvårdare med 10-15 års erfarenhet inom yrket.

Projektet bygger på en idé från Göteborg. Där de har lyckats spara ambulansernas resurser med en bedömningsbil. I den västsvenska storstaden har de precis utökat med ytterligare en bil i projektet. Något som även ambulanschefen Morgan Olsson vill med projektet i Värmland.
- Det vore ett roligt mål, men vi är fortfarande inne i en testperiod. Om ett år vet vi hur ambulanssituationen förändras i Värmland med hjälp av vår bedömningsbil, säger han och tillägger att de fyra som bemannar motsvarigheten i Karlstad gjorde studiebesök hos Göteborgsbilen inför starten.