Foto: Anna Gustafson Foto: Anna Gustafson

Porth – ”Positivt för en mindre ort”

 20160223

Efter 5-2 segern mot Kristinehamn i helgen stod det klart att Örnens damer spelar i division 1 kommande säsong. En positiv överraskning som laget inte hade räknat med.
– Det är ett bevis på att vi gjort någonting rätt, säger tränaren Bengt Porth.

Text: Jonas Griberg

Inför säsongen gick laget ut med målsättningen om att bli ett stabilt division 2- lag. Det visade sig bli en roligare säsong än så. Innan juluppehållet låg SK Örnen på en mindre smickrande sjätteplats i tabellen. Sedan vände allt. Efter sju raka segrar klättrade Molkomslaget succesivt och med två omgångar kvar av serien har de redan säkrat en plats i division 1. En stark lagmaskin är nyckeln till framgången menar tränaren Porth.

 – Vi hade en riktig bra period efter juluppehållet. I stora drag har vi ett riktigt bra lag som kämpar för varandra. Det är ett härligt gäng och det är den viktigaste faktorn till att vi gått upp, säger han.

Så sent som 2012 tvingades Örnen lägga ned damlaget på grund av den massiva spelarflykten. Även U-laget gick samma öde till mötes. Nu är klubben en av länets större innebandyföreningar och Bengt Porth medger att avancemanget är viktigt för bygden och inte minst föreningen i sig.

– Det är klart att det är positivt för en mindre ort att det finns någonting som fungerar bra. Det var inte många i Värmland som hade förväntat sig att vi skulle ligga där vi ligger men det är bara kul att kunna hävda sig i seriesystemet, säger han.

  • Vad var orsaken till att ni plötsligt började rada upp vinster?

– Vi hade hittat spelet och fått en bra harmoni i truppen. Sedan har målvaktsspelet varit enastående så det var bara att fortsätta på den inslagna vägen.

Ett avancemang innebär också förändringar i spelartruppen. Laget gjorde inga värvningar under året men till nästa säsong vill man rusta laget för att hålla sig kvar. Än så länge sitter dock styrelsen lugna i båten.

– Det är klart att vi alltid är ute och kollar om det skulle finnas någon bra spelare som passar in i lagbygget. Vi har precis börjat diskutera framtiden men än så länge är det inget som har hänt. Är det så att det dyker upp någon kommer vi absolut inte tacka nej, säger Porth.

En av säsongens stora upptropstecken har varit Miriam Larsson. Den 22-åriga centern gjorde sin bästa säsong i år och har hittills noterats för 30 poäng på 16 matcher. Jämfört med förra året då hon slutade på 15 poäng. Med de sifforna är hon lagets bästa poängplockare.

– Jag kan väl säga att jag har tagit ett steg framåt den här säsongen. Jag är bättre tränad än innan samtidigt som jag kanske har mer flyt i spelet, säger en ödmjuk Miriam Larsson.

  • Kan du beskriva känslan när slutsignalen gick och det stod klart att ni tagit steget upp?

– Det är klart att alla var jätteglada men samtidigt chockade. Detta var ingenting vi hade räknat med innan säsongen började. Nu hoppas vi att det kommer fler personer till hallen och kollar på oss, det skulle vara grymt kul.

Det är dock fortfarande oklart om Örnen kommer få behålla sin poängmaskin till nästa säsong. Många klubbar lär vara ute efter den vänsterfattade målskytten.

– Jag har inte hunnit tänka så mycket på framtiden. Nu vill jag bara ta en månad ledigt och tänka på allt annat än innebandy. Sen får vi se vad som händer, säger Larsson.