Foto: Anna Gustafson Foto: Anna Gustafson

Fortfarande osäkert kring boende för flyktingarna

 20160224

Flyktingarna som bott på Ängsbacka i snart fyra månader tvingas nu flytta till andra delar av länet. Planerna på att flytta dem till Camp Graninge ser inte ut att vara genomförbara.

Text: Anna Gustafson

Som Molkoms Tidning tidigare har berättat så kommer flyktingarna från Ängsbacka tvingas flytta på grund av att Ängsbacka vill satsa på kurser och festivaler. Kontraktet mellan Ängsbacka och Migrationsverket löper ut den 14 mars, och då måste de 61 flyktingarna som har bott där sedan november flytta.

Förra veckan berättade vi om att Camp Graninge, Molkoms andra flyktingboende jobbade på en lösning så att de kunde ta emot flyktingarna från Ängsbacka. Men i nuläget ser det inte ut som att det kommer att vara genomförbart. Anledningen är bland annat att Camp Graninge väntar på bygglov från Karlstads kommun. Detta för att få bygga moduler för att kunna ta emot fler flyktingar.

– Camp Graninge är dessutom ett inskrivningsboende, ett så kallat AVI, vilket innebär att det är ett korttidsboende. För att det ska kunna flytta in fler flyktingar där så krävs det ett ABT-avtal (anläggningsboende tillfälligt reds. anm.). Vi vill gärna att flyktingarna ska få bo kvar i Molkom och vi är medvetna om problemet. Men samtidigt måste vi följa våra regler och avtal, säger Jesper Hayland på Migrationsverket.

Migrationsverket har redan påbörjat flytten av flyktingarna som har bott på Ängsbacka och de vill tömma lokalerna långsamt så att det inte blir en stor tömning på en gång.

– Jag tycker att det är tråkigt att Migrationsverket inte har lyssnat på våra önskemål om att barnen som har börjar i skolan ska få vara kvar här i Molkom. Samtidigt förstår jag att det är ett pussel och att de gör sitt bästa, säger Anna Geiden, pressansvarig Ängsbacka.

Den 22 februari var det dags för de första familjerna att lämna Ängsbacka. En pappa och hans tre barn blev omplacerade till ett boende i Långserudshyttan, Säffle.

– Vi visste inte vart familjen skulle åka förrän bilen som skulle köra dem till det nya boendet kom. Migrationsverket vill inte skapa oro för de asylsökanden med att destinationen kan bli ändrad i sista stund, säger Anna Geiden.

Personerna som måste flytta till andra boenden i länet får inte lång tid på sig att förbereda sig på att flytta.

– De som flyttade fick reda på att de skulle åka tre till fyra dagar innan det var dags, säger Malin Wik koordinator för volontärer på Ängsbacka

Camp Graninge kommer att fortsätta förhandlingarna med Migrationsverket. De kommer att genomföra de förändringarna som Migrationsverket vill att de ska göra för att Camp Graninge ska kunna ta emot fler flyktingar.