Bandylegenden som blev en man av folket Foto: Villegas Petterson

Foto: Christoffer Tuulik

Bandylegenden som blev en man av folket

 20160318

 

45 sekunder in i hans allra första A-lagsmatch blev han utburen på bår. Blott 15 år gammal i en alldeles för stor matchtröja med nummer 11 på. Bollen som träffade hans vänsteröga gjorde att debuten slutade med en veckas frånvaro och en stor blåtira. Möt Bernt ”Bempa” Ericsson. En sann bandylegend.   

Text: Sanna Sandberg

I det ombonade köket i det röda huset intill landsvägen i området Sutterhöjden i Värmland bor bandybaronen Bempa. I fönstret finns en adventsljusstake som lämnar spår efter julen som var över för snart två månader sedan. På köksbordet ligger en tioöring, vilket fångar ögats uppmärksamhet då det är en sällsynt valör att stöta på dessa dagar. Bempa är kort, 167 centimeter för att vara exakt. Han har en ståtlig hållning och ger sken av positivitet när han välkomnar teamet att slå sig ner vid bordet. Hur sammanfattar man en lysande bandykarriär som varat längre än tjugo år i ett och samma reportage?

Det gör man inte. Man väljer ut godbitarna. Med tre SM-guld, fem VM-silver, tre VM-brons och sammanlagt 109 landskamper på sitt CV har Bernt upplevt en lång och framgångsrik karriär inom bandyn. Men hans priser är inget han skryter om. Medaljerna har han gett bort till olika idrottsföreningar och han äger varken någon klubba eller matchtröja längre.  
-          Varför ska jag ha medaljer uppsatta på väggarna? De som känner mig vet vad jag har gjort och de andra har inte med det att göra, det som har varit det har varit.  

När han får frågan om han inte är bitter över att aldrig fått tagit VM-guld skakar han på huvudet. 
-          Nej, det har jag faktiskt aldrig varit. 

 

Först Lill-Bempa
Bernt Ericsson spelade större delen av karriären i Falun, där smeknamnet Bempa uppstod. Namnet kommer inte från tilltalsnamnet Bernt som många kan tro, utan det ärvde han från en äldre spelare i laget, Hans Bergman. 
-          Vi hade en Bempa i laget så jag blev först Lill-Bempa, men när han gav sig blev jag bara Bempa, berättar han. 

Han har många minnen från sin tid på planen. Han berättar att han var känd som en ganska rolig prick som gillade att slänga käft med både spelare, domare och journalister. Han blev ganska snabbt folkkär i stugorna och gav bandyn ett ansikte.   
-          Jag har ju temperament och det är inte bara dåligt, det är bra också, det behövs. Jag vet att jag fick en journalist att tappa ansiktet när jag blev intervjuad i Sportspegeln när de frågade mig varför jag valde bandyn när jag var bra även i ishockey?  
-          Jag svarade att: ”Släng fram en puck och boll framför en katt och se vad katten väljer. Den väljer bollen, man kan göra så mycket mer med den” Då blev journalisten helt tyst och efteråt fick jag höra från några vänner att det var det bästa de hade hört, säger han.

Bempa berättar att det är stora skillnader på pengar inom bandy och ishockey. Inom den sistnämnda sporten cirkulerar det mycket större pengar än inom bandyn.  
-          Många har frågat varför jag inte valde ishockeyn när det är en mycket större sport, men pengar har aldrig intresserat mig.  

Trots att han kunde uppfattas som kaxig så var han noga med att bemöta alla som ville ha sig ett snack med honom.  
-          Jag svarade alltid på alla frågor. Att vara idrottsman är ett jobb, man måste svara på frågor, så är det bara. Jag minns en gång när jag var liten och jag hade stått i en lång kö för att få en autograf från en känd idrottsman. Vi var säkert 250 personer i kön och han skrev 249 stycken, men när jag väl kom fram då orkade han inte fler. Då bara rann tårarna på mig.    

Han berättar att han fått varit med om stora förändringar inom sporten.  
-          På min tid då tränade man tre gånger i veckan när det var säsong, sedan var det över. Nu tränar de fem gånger i veckan och kör året om. Spelet och skickligheten fanns redan på min tid, men spelare idag är bättre fysiskt. 


Värmland känns hemma
Bempa, som lever tillsammans med sambon Gun, berättar att han trivs bra i Värmland. 
-          Vi har bott här så länge nu och jag har inte så mycket som knyter mig till Falun längre så det här känns som mitt hem nu.           

Han berättar att de på fritiden ägnar mycket tid åt att golfa och umgås mycket med barn och barnbarn. Han tycker även om att åka skidor och att se sport på teven. Bempa är 74 år, men man skulle kunna tro att han är betydligt yngre.    
-          Jag är född 1942 så får du räkna ut själv hur gammal jag är. Jag har väl cirka 30 år kvar att leva nu, jag har tänkt att jag ska bli 105 år, säger han och skrattar.  

Bandyspelaren avslutade sin toppkarriär, då i Boltic, år 1979 men lade inte klubban på hyllan på heltid förrän 1983. Det efter att ha agerat spelande tränare i Viking, Slottsbron och Hagfors under några år. 

Avskedet från de större bandysammanhangen 1979 är det många som minns. Under finalen mellan Boltic och Broberg på Söderstadion hamnade Boltic i ett omtalat underläge med 1-3. Efter paus vände dem och vann tillslut matchen med 7-4. En vändning som Bempa var en stor del av. Han gjorde två av målen och fick avsluta på topp. Efter matchen kastade han in skridskorna, bokstavligen talat. 
-          Jag hade bestämt mig för att det skulle vara min sista stora match så jag tog av mig skridskorna efter matchen och slängde dem i papperskorgen på Söderstadion, säger han och skrattar.  

Finalen fick bli ett fantastiskt avslut på en lysande karriär. Sammanlagt hann han spela 17 säsonger i allsvenskan. Han spelade i Falun, Boltic, IK Huge och Gävle. Under hans dryga tjugo år på planen gjorde han sammanlagt 389 mål i allsvenskan. Vad låg då bakom framgången? Hans personlighet beskriver han med tre ord. 
-          Jag är envis och positiv och jag tror att Gun skulle säga att jag är väldigt egoistisk, men det tror jag att man måste vara om man ska vara riktigt bra på något. 

Ingen stor sak 
Intervjun börjar lida mot sitt slut då Bempa ursäktar sig med att han måste rusa iväg på ett möte. Bempa känns som en man av folket, han sticker ut men är högst ödmjuk ändå. Kanske var det hans korta och olyckliga debut som gjorde honom till mannen som alla i stugorna älskade. Kanske var det hans kaxiga sätt att vara på planen. Det spelar ingen roll, Bempa har en historisk framgång att luta sig tillbaka på.