Malinas organiserade kaos

 20160415

Många järn i elden. Full fart. Det ska göras ordentligt. Med inlevelse. Så kan man beskriva Malina Arp. 

 Malina tar glatt emot oss och visar in oss till vardagsrumm­­­­et. Hon kommer nog ganska nyligen ifrån duschen för hennes hår är fortfarande fuktigt, nästintill blött. 

Ena soffan i vardagsrummet är belamrad med kläder och grejer. 

- Jag har precis fotat för webshopen, förklarar Malina, allt som ligger där kommer upp på webshopen snart. 

Malinas webbshop Petrichor Shop ska öppnas inom kort så de sista förberedelserna pågår för fullt. Malina har många järn i elden. Förutom jobbet som koordinator på Graninge flyktingboende så driver hon butiken på Ängsbacka, har sin egen webbshop, har bloggen BoHo Sweet, hon har även hunnit med att starta Backa Friskola, hon pluggar Entreprenörskap vid Leksands Folkhögskola, hon har designat ett unisexplagg för barn och hon pluggar Entreprenörskap vid Leksands Folkhögskola. 

Malinas röst spinner snabbt över orden och hon stundtals gestikulerar med händerna för att förstärka orden. Hon skrattar emellanåt över det hon berättar. Ett mjukt fnittrigt skratt.

Det slår mig hur lätt Malina är att prata med. Hon berättar villigt om sitt liv och vem hon är. Familjen kom till Sverige när Malina var 7 år. Malinas mamma var less på Berlin och familjen bestämde sig för att flytta till Sverige och närmare bestämt Småland. 

Malina är en väl sammansatt person i all sin enkelhet är hon så komplex som det bara går att bli. Det hon gör, det vill hon göra på riktigt. Vilket även visar sig i hennes hem. Vid första anblicken kan det se stökigt och oorganiserat ut. Men skenet bedrar. Malina håller läsa en bok av Marie Kondo om hur man ska organisera sitt hem. Marie Kondo menar på att om man en gång går igenom och organiserar sitt hem så behöver man inte göra det igen. Det förefaller sig då inte så konstigt att delar av böckerna ligger på golvet i väntan på att ställas upp i bokhyllan efter Marie Kondos regler.

- Jobbet på Graninge har verkligen gett mig distans, säger Malina och berättar vidare att det var av en slump hon fick det jobbet.

Graninge är ett flyktingboende dit nyanlända flyktingar kommer. Flyktingar med många berättelser om hur det är att vara på flykt. Någon har sitt barn kvar i ett område där man varken kommer ut eller in och bomberna faller.

- Jag vill bara åka dit och hämta barnet, säger Malina som ofta tacklar problemen "hands on". Hon är lösningsorienterad.

Hon hade svarat på ett mail där man letade volontärer till boendet innan flyktingarna kom och Malina anmälde sitt intresse.  I ett senares skede så handplockades hon tillsammans med några andra till att få en heltidstjänst där då hon varit en av de mest aktiva i jobbet och med flyktingarna. 
Hennes egna projekt låter hon löpa parallellt med Graninge.  

- Jag har lärt mig att ta hjälp, svarar Malina på frågan hur hon hinner med allt. Att ta coachning. 

Malina har sin son, Avalon, varannan vecka och försöker spendera så mycket tid som möjligt med sonen de veckorna och jobbar mycket de veckorna sonen är med pappa Sasha. Familjen är viktig för Malina. Hon har en syster som är bosatt i Göteborg och föräldrarna bor i Skåne.

Senaste inköpsresan för webbutiken gick till Indien
Hon bestämde sig för att ta tåget mellan Goa till Bombeij. Detta trots avråda ifrån vänner. Hon berättar med inlevelse hur hon tagit en taxi från Arranbol där hon befann sig till Goa där tåget avgick ifrån.  Taxichauffören hade kört på rekordtid till stationen så hon kom fram 1 timma för tidigt och blev avställd på stationen. När väl tåget kom så liknade hon det vid ett godståg för djur. Väl inne på tåget så kalkylera hon att om hon varken åt eller drack på tåget så skulle hon klara sig på bara 1 toa besök. For såsom tågets standard var så ville hon inte ens tänka på hur toaletten skulle vara. Hon klarade sig igenom tågresan men vid ankomsten till flygplatsen i Bombeij var hon slutkörd och hungrig men hade då närmare 20 timmars resande kvar. - Just då ångrade jag min envishet med tåget. Säger hon och skrattar. 

Men hon avslutar med att berätta att resan till Indien var lyckad trots alla strapatser. På vägen ut så visar hon oss lite varor ifrån den stora kartongen som står innanför dörren.  Denna kom precis från Indien och är alla inköpen jag gjorde där. Hon river lite i lådan och håller upp en väska till yogamattor, kläder, galgar.

Text: Lea Bodin