Henrik Möller gestaltar flykt till ett nytt land ur en flyktings öga med hjälp av Dekan Izats låt ''De kommer aldrig förstå'' Henrik Möller gestaltar flykt till ett nytt land ur en flyktings öga med hjälp av Dekan Izats låt ''De kommer aldrig förstå'' Foto: Eric Forsberg

Kulturer möts vid Nyeds Hembygsgård

 20160925

Nyeds hembygdsförening blev scen för Multikulturfestivalen. Molkomsbor och besökare från hela Värmland fick ta del av olika kulturers mat, dans och sång. Gemenskapen var närvarande och ett hett samtalsämne.

Dagen inleddes med ett tal från kommunalrådet Per-Inge Lidén (MP) och därefter fick besökarna se på artisten Henrik Möllers dans till rapparen Dekan Izats låt "De kommer aldrig förstå", som handlar om en flykting som flyr till ett nytt land.
– Jag tycker det är viktigt att inte särbehandla människor på grund av härkomst, säger han.

Senare fanns det även möjlighet för besökarna att se brandkåren demonstrera hur de släcker bränder. Detta demonstrerades genom att spruta vatten mot ett stort träd. Många ögon drogs mot den stora strålen som sprutade rakt upp mot himlen. Några vattendroppar regnade till och med ned på åskådarna.

Dagen bjöd även på roligheter som att prova på squaredance, uppvisning av Dansstudion, teaterföreställning av skådespelarna på Molkoms folkhögskola och mycket mer. Senare på dagen så bjöds även besökarna på mat och fika ifrån olika kulturer.

Lillian Hamsch som är en av initiativtagarna till denna dag var positivt förvånad över antalet besökare och över gemenskapen.
– För mig betyder multikultur kultur över gränser, säger hon.

Dagen var ursprungligen tänkt att vara för bygden och flyktingarna som bodde på Graninge innan boendet stängde och de fick flytta därifrån. En del av dem var närvarande under dagen.

Bland de andra besökarna så fanns Miriell och Nathalie ifrån Dansstudion.
– Multikultur är att umgås
Tjejerna hade varit med i ett dansprojekt där de fick dansa tillsammans med de flyktingar som bodde på Graninge. Det fanns en stor entusiasm över att få ta del av olika människors kulturer och trots att det fanns en del olikheter så var gemenskapen påtaglig.
Lilian Hamsch är nöjd med dagen och har en vision för framtida arrangemang.
– Jag vill att den ska innehålla flera olika kulturella inslag så att fler, både från och utanför Molkom ska få ta del av och lära sig mer om kultur över gränser.

Miriell och Nathalie såg lika mycket fram emot att träffa nya människor som att se räddningtjänstens utrustning.

Text: Armin Salimi