Årets version av Molkoms tidning blir även den sista. Årets version av Molkoms tidning blir även den sista. Foto: Olle Elfgren

”Tråkigt är ett ord, sorgligt är ett annat”

 20161121

Nu är det beslutat att Multijournalistlinjen lägger ner efter detta läsår. Anledningen är att för få personer söker sig till Molkoms folkhögskola för att studera journalistik. Rektor Gunilla Frykensjö Björnfoth tycker detta är ledsamt.
– Tråkigt är ett ord, sorgligt är ett annat. Vi mister många duktiga journalister.

Journalistlinjen som öppnade portarna för 20 år sedan och har alltid haft elever sedan dess. Nu när elevskaran har blivit mindre och färre som visar intresse väljer nu Molkoms folkhögskola att lägga ner kursen. Gunilla menar att man har försökt att bredda utbildning men utan bra resultat:

– Vi har gjort det vi har kunnat för att bredda linjen dels till bredare målgrupper men också distanskurser på deltid där vi kan anta de som har ett jobb vid sidan av. 

Kursen lyckades fylla 10 av 14 möjliga platser, samma siffra förra året. En siffra som inte räcker för att hålla linjen vid liv. Kursen har länge hållit hög klass när det gäller att producera journalister ut till redaktionerna. En undersökning visar att sju av tio som går klart kursen jobbar, antingen deltid eller heltid, på redaktionerna ute i Värmland.

– Det är en bra utbildning där eleverna får en bra grund att stå på för att komma ut i arbetslivet men det är för få sökande tyvärr, berättar hon vidare.

En av lärarna på kursen, Louise Uhlin, ser även hon detta som mycket tråkigt:

– Det är tråkigt för våra framtida journalister. Jag tycker journalistiken får en mindre mångfald när dessa kurser avslutas. Just den här linjen erbjuder mycket praktiskt arbete jämfört med universitet där fokus är mer på det teoretiska.

De nuvarande som studerar multijournalist kommer att få gå klart utbildningen.

Text: Olle Elfgren & Eric Forsberg