Multijournalistlinjen vid Molkoms folkhögskola lägger ner – Vad tycker redaktionerna?

 20161122

Tommy Ernerudh, chefredaktör på VF
- Det är tråkigt, men jag är inte jätteöverraskad. Jag kan inte uttala mig om vad som hänt med just denna utbildning, men det är färre som söker journalistjobb idag. Att multijournalistlinjen vid Molkoms folkhögskola lägger ner är tråkigt för redaktionen. Vi har fått många praktikanter från Molkoms folkhögskola som senare fått sommarjobb och även fasta tjänster. Nu kommer vi att få färre sommarvikarier.

Tomas Skoglund, redaktionschef och ansvarig utgivare på SVT Nyheter Värmland i Karlstad
- Väldigt sorligt. Det är ju en allmän trend att det är kärv i branschen, vet inte vad anledningen är riktigt. Intresset minskar överallt vilket är tråkigt. Jag själv gick en ettårig eftergymnasial utbildning i Torsby. Rekryteringen är större vid folkhögskolor, man får mycket praktik där. Det kommer påverka oss mycket, visst finns det en medieutbildning vid universitetet men det är inte samma sak. Det är så tråkigt att det försvinner en levande utbildning i länet.

Kasper Norling, redaktionssekreterare, stf ansvarig utgivare
- Tråkigt såklart, folkhögskolan har funnits i 20 år. Jag gick själv där det första året, 93-94 var det väl, så det är både personligt tråkigt och tråkigt för allmänheten. Vi har tagit in mycket praktikanter från Molkoms folkhögskola och många arbetar kvar här. Först har de fått sommarvikariat, sedan arbete. Det är en fara på sikt för redaktionerna, färre som utbildar ger färre som söker sig till branschen. Hälften av alla som arbetar på redaktioner kommer ifrån folkhögskolor, så det är klart att det är illa.

Text: Helena Johansson