Hela Brattforsreviret ska bort Foto: Världsnaturfonden

Hela Brattforsreviret ska bort

 20161124

Länsstyrelsen har gett tillstånd att hela Brattforsreviret ska skjutas. Det efter att Förvaltningsrätten i Luleå har avslagit alla överklaganden om vinterns vargjakt.

Beslutet om licensjakt på varg togs i slutet av september 2016, men överklagades av sammanlagt fyra föreningar. Men Luleå tingsrätt har nu avslagit överklagandena, vilket betyder att licensjakten blir av om ingen överklagar till Kammarrätten i Sundsvall.

— Vi får hoppas det har löst sig innan jaktperiodens början den andre januari. Annars blir det uppskjutet till nästa år och då bedöms på nytt vilka revir som skall bort, säger Fredrik Wilde, rovdjursspårare på länsstyrelsen.

Riksdagen har beslutat att vargen ska fördelas jämnare över regionerna. Naturvårdsverket har i uppdrag av riksdagen kommit fram till att det ska finnas minst 270 vargar i Sverige. Utifrån det beslutet tog länsstyrelsen beslut om att reviret i Brattfors och Loka, som delas med Örebro, ska bort. Det rör sig sammanlagt om tolv vargar.

— Inavel, minskad älgstam och skador på jakthundar är några orsaker till att Brattforsreviret skall bort. Vi minskar inte antalet vargar genom att ta bort en individ här och där. Utan vi tar bort hela reviret, fortsätter Fredrik Wilde.

Östra Värmland är det vargtätaste området i Sverige, som sträcker sig mellan Brattfors och Örebro. Värmland har också varit världens mest älgtätaste område. Men älgen har minskat succesivt på grund av vargen och älgjakten.

— Tanken är att älgstammen ska kunna få återhämta sig, säger han.

I dagsläget finns cirka 200 vargar i Värmland. Och 300-400 i hela Skandinavien. Licensjakten på varg börjar den 2 januari och håller på till 15 februari.

Text: Anna Hernström