När mörkret lägger sig rekommenderas reflexer vid vistelse på isen så att man lätt kan se personerna. När mörkret lägger sig rekommenderas reflexer vid vistelse på isen så att man lätt kan se personerna. Foto: Ina Sollander

Inga olyckor på flera år

 20170205

SMHI varnade för förrädiska isar men isen på Molkomsjön är säker och både skridskoåkning och isfiske kan förekomma. Inga olyckor har skett i samband med isen på senaste åren men man bör ändå vara försiktig uppmanar Hans Larsson, platschef på räddningstjänsten i Molkom.

Den bör vara minst 10 centimeter tjock och om man misstänker en svaghet kan man pröva isen med en ispik. Det kan vara svårt att ta sig upp om man går igenom trots att isen är tjock. Inga naturisar som Molkomssjön och Borssjön är helt säkra. Svagheter kan vara svårt och se och man bör vara förberedd.

* När man ska ut på isen är det som vanligt att en måste tänka sig för vart en går och vara försiktig, säger Hans Larsson platschef på brandstationen i Molkom.

Testa alltid isen innan du går ut
En ispik använder du för att kontrollera isens tjocklek och bärighet så fort du ser en misstänkt förändring i isen. Isen är stark om du kan slå två hårda slag på samma ställe. Om du slår igenom isen är den tveksam. En varningssignal är om det tränger upp vatten för då är isen svag.

* Vid vattendrag, bryggor, uddar och grund kan isen vara svagare här i Molkom. Det var många år sedan det skedde en olycka här på isen, säger Hans Larsson.

Hög fart ökar risken att isen brister så det kan vara bra att tänka på vid skridskoåkning. Det ökar även risken för skador vid olyckor. Det man ska vara uppmärksam på är skiftningar i isens utseende. Mörkare fläckar är ofta ett tecken på svagare is. Men även mycket ljusa områden kan vara svag is. Var misstänksam mot alla förändringar i isen. Ligger det snö på isen, så var försiktig under tjockare drivor där den kan vara försvagad.

Tips när du ska ut på isen
Bär alltid isdubbar högt runt halsen, alla ska bära flythjälp: flytväst, flytoverall eller ryggsäck med ombyte i vattentät påse. En räddningslina, ispik och mobiltelefon i vattentät fodral är också bra att ha! Åk inte ensam och barn ska alltid ha sällskap av en vuxen.

Om du ser någon gå igenom isen ska du ringa 112 och tala om var du är. Man kan märka ut platsen med ett färgglatt klädesplagg om det finna tillgängligt. Ta dig till personen från samma håll som den andre personen kom. Där finns det is som håller. Man ska alltid ha någon

mellan sig och den nödställde. Om du inte har en ispik eller lina med dig kan du använda en trädgren till exempel. Ta det lugnt och försiktigt så att inte du även går igenom isen.

Text: Ina Sollander