Jesper visar lite av den bolltalang som tagit honom till Granlo. Jesper visar lite av den bolltalang som tagit honom till Granlo. Foto: Dennis Pavlovic

Tränaren i fokus när Jesper valde Granlo

 20130420

Molkoms innebandystjärna Jesper Karlsson spelar i SSL-klubben Granlo nästa säsong. Avgörande för valet av klubb blev att en viss Thomas Eriksson presenterades som huvudtränare i Sundsvalls innebandystolthet.
   – Vi tog tre SM-medaljer tillsammans i Hagfors, berättar Jesper.

Bara 12 poäng på 26 matcher och ett omedelbart respass ur högsta serien. Nej, lagmässigt blev inte säsongen vad Karlstad IBF hoppades på. Men rent personligt noterades SK Örnen-fostrade Jesper Karlsson för 18 poäng på 26 matcher. En bevisligen stark debutsäsong för en spelare som bidrar med långt mycket mer än bara poäng.
   – Under första halvan av säsongen gick det tungt. Men andra halvan tycker jag gick bra. Det kändes som man höll då. Man fick lite självförtroende och det började rulla in lite poäng, säger Jesper själv om sin debutsäsong.
   Den starka vårsäsongen gav ett eko från Sundsvall i norr till Warberg i söder. Förutom allsvenskt spel i Karlstad hade Jesper nämligen anbud från SSL-klubbarna Granlo BK och Warberg IC att ta ställning till.

"Ingen trodde på oss"
   Tankarna gick fram och tillbaka. Men den 8 april presenterades Jesper slutligen som Granlospelare.
   – Ska jag vara ärlig är den största anledningen till att jag valde Granlo att Thomas Eriksson presenterades som ny tränare. Granlo verkade som ett intressant lag och när han presenterades blev valet nästan självklart.
   Det är lätt att förstå. 2010 vann Hagfors IBS osannolikt nog P16-SM. Tränaren hette Thomas Eriksson och fixstjärnan och poängkungen hette Jesper Karlsson. De två följande säsongerna blev det brons respektive silver i slutspelet av juniorallsvenskan.
   – Jag har haft han i tre år och det fungerade kanon mellan Thomas och mig. Han vet vad jag går för och tror på mig. Och jag tycker väldigt bra om honom. 
Vad har han betytt för din utveckling?
   
– Han har betytt väldigt mycket. Han har framför allt lärt mig att spela taktisk innebandy och att man inte behöver ha världens bästa lag för att vinna någonting.
   – När vi spelade SM första året undrade många vad vi var för bönder. Ingen trodde på oss, vi var totalt uträknade. Men vi vann allt och det var mycket tack vare Thomas. SM-guldet är det största jag har. Den magiska känslan vill man uppleva igen, utvecklar Jesper vars kontrakt sträcker sig över två säsonger.

Väldigt bra första intryck
Klubbytet innebär en flytt på drygt 50 mil och Jesper beskriver det hela som ett äventyr. Glädjande nog var första intrycket väldigt positivt. Både vad gäller staden, laget och föreningen.
   – Det är en väldigt proffsig klubb som var nykomling i SSL den här säsongen. Det är svårt att tro att de bara varit uppe i ett år.
Hur ser du på att spela i Granlo?
   – Det ska bli väldigt intressant och väldigt kul. Det ska bli roligt att få spela med väldigt bra spelare. Att ha en sån som Johan Samuelsson att se och lära av… Man kan inte få mycket bättre. Han är landslagskapten och i min ögon världens kanske bästa spelare på min position. 
Vad hoppas du rent personlig på under de här två säsongerna?
   – Det här med att se och lära kan man nu. Första året kanske det blir att kriga i en tredjekedja till en början och sedan ha spel i andrafemman som mål efter jul. Jag hoppas och tror att jag håller. Och om jag inte gör det ska jag bevisa för mig själv och alla andra att jag gör det. När det gäller laget hoppas man givetvis på slutspel, säger Jesper vars nya lag åkte ut i kvarten mot Storvreta den gångna säsongen.

Förstärker Nyedshov under våren
Säsongen nummer två hoppas Jesper kunna ta ytterligare kliv.
   – Då kanske man kan etablera sig och bli en bra SSL-spelare. Som lag kanske man vill nå semifinal då. Det är klart man drömmer om att nå final men det kan hända mycket på ett år.
   Jesper och sambon Nellie flyttar till Sundsvall i slutet av juli. Fram till dess är det division 6-fotboll i Nyedshov som gäller. Superligan i innebandy och division 6 i fotboll. Snacka om kontraster.
   – Jag har alltid sagt att jag blir som en tioåring igen när jag spelar fotboll. Jag tycker det är hur roligt som helst. Nu får jag chansen att spela en halv säsong, vilket jag inte kunnat göra på länge. Nu kan jag träna också. Det ska bli jävligt roligt, säger Jesper vid sidan av fotbollen följer ett fysschema från Granlo.
Vad händer med fotbollskarriären när du kommer till Sundsvall?
– Det blir avläggning då. Det här blir det sista jag gör inom fotbollen på ett tag.
Då gäller det att avsluta snyggt då?
– Precis. En tredjeplats i serien efter vårsäsongen och några baljor vore fint.

Dennis Pavlovic

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR