Irländska herrlandslaget har förbättrat sina resultat de senaste åren. Något som bidrar till att Gerry Reardon ser ljust på sitt lands fotbollsframtid. Irländska herrlandslaget har förbättrat sina resultat de senaste åren. Något som bidrar till att Gerry Reardon ser ljust på sitt lands fotbollsframtid. Foto: Erik Högberg

Irländsk fotboll på frammarsch

 20130603

Förra sommaren förde han Irland till sitt första EM på 24 år. Nu har han chansen att föra landet till sitt första VM på 12 år. Tack vare Giovanni Trapattoni är den irländska fotbollen åter att räkna med.
   – Han har gjort succé, säger Gerry Reardon, regional manager på irländska fotbollsförbundet.

 I VM 2002 åkte Irland snöpligt ut på straffar i åttondelsfinalen mot Spanien. Efter det gick landets fotboll ner i en djup svacka. I kvalet till EM 2004 slutade Irland sämre än tvåa i sin kvalgrupp för första gången på 18 år. Därefter följde ytterligare två misslyckade kval till VM 2006 och EM 2008.
    – Känslan är att vi naturligtvis skulle ha presterat bättre under de här åren. Det var lite kaotiskt under den här tiden och laget var väldigt oorganiserat. I kvalet till EM 2008 förlorade vi bland annat med 2-5 mot Cypern borta. Det var ett pinsamt resultat för oss, säger Gerry Reardon.

Legendar tillträdde
Irland var hela tio poäng från att nå EM. Efter det fiaskot valde förbundet att göra stora förändringar. I maj 2008 tillträdde då 69-årige italienske tränarlegendaren och mytomspunne hetsporren Giovanni Trapattoni som den förste icke-brittiska förbundskaptenen någonsin.
   Resten är som det brukar heta historia. Laget var bara ett franskt fuskmål från att ta sig till VM 2010. Sättet Thierry Henry tog med sig bollen med handen på innan han passade till målskytten William Gallas satte eviga sår i de irländska fansens hjärtan. Men lite drygt två år senare var revanschen ett faktum. Trapattoni hade fört Irland till EM och landets längsta mästerskapstorka sedan 70-talet var slut.
   – Han har gjort succé. Organisation var vad som behövdes och är det något Trapattoni är bra på så är det organisation. Han har totalt förvandlat det defensiva spelet.
Hur var det att uppleva Irlands första stora mästerskap på tio år?
   – Folk kände depression på grund av krisen och det här innebar ett uppsving för folket. 30 000 irländare tog sig till arenorna i Polen. De måste ha haft pengarna under madrassen när skattemyndigheten knackade på dörren, säger Reardon och skrattar.
Hur stor del har Trapattoni i framgångarna?
   – Standarden han sätter är viktig. Hans historia är nyckeln. Han har både spelat i och tränat några av världens största klubbar. Ger han information lyssnar du. Han är jättestor här i Irland, även om en ganska stor del fans börjar tycka att han spelar för defensivt.

Spelade med Beckenbauer
Reardon, en gång i tiden irländsk U18-landslagsman och lagkamrat med självaste Franz Beckenbauer i New York Cosmos, är tack vare sin tjänst som regional manager på utvecklingsenheten involverad i ungdomsfotbollen. Där ser han tydliga effekter av seniorlandslagets återuppståndelse.
   – Det har blivit ett mycket större intresse för fotboll och vår ungdomsfotboll har även blivit mer multikulturell. För tio år sedan var nästan alla spelare irländare med fräknar. I dag har vi fyra spelare med afrikanska rötter, en med polska och en med franska i vårt U15-landslag.
   – Det är väl på grund av ekonomin. Fram till 2007 ansågs Irland vara ett rikt land att invandra till. Vi har aldrig haft en så här stor genpool. Belgien har en gyllene generation på gång och många av spelarna i det laget är inte födda i Belgien. Jag skulle älska om vi var ett nytt Belgien om tio år, fortsätter Reardon vars förbund drillar sina ungdomsspelare efter Hollands teknikinflytande modell.

"Väldigt positiv till framtiden"
Den gamle mittfältaren, som spelade i engelska storklubben Tottenham som junior, tror att de senare årens framgångar bara är början på ett upplyft för landets fotboll.
   – Jag är väldigt positiv till framtiden. I dag har vi som sagt många olika nationaliteter och färdigheter därute. Och nästa gång du kommer hit kommer vi ha en hel träningsanläggning dit vi kan ta in ungdomar för intensiv coachning.
Hur ser du på Irland och de stora mästerskapen?
   – Jag tycker att Irland ska utmana om en plats i de stora mästerskapen och allra helst ta sig dit. Det gäller att vi fortsätter att jobba med bollkontroll varje dag. Kan vi sedan kombinera den med den irländska kämpaglöden kan det bli intressant.
Går ni till VM-final då?
   – Inga problem. Det blir VM-final var fjärde år, skrattar Reardon.

Dennis Pavlovic

-----------------------------------------

Fakta, Gerry Reardon:

Född: Den 7 oktober 1960.
Bor: I Terenure, en förort strax söder om Dublin.
Familj: Frun Antoinette och sonen Killian, 6.
Barndomshjältar: George Best och Liam Brady.
Favoritlag: Celtic och West Ham.
Bästa spelaren jag spelat med: Franz Beckenbauer i New York och Ian Rush och Ronnie Whelan i U18-landslaget.
Bästa spelaren jag mött: Frans Thijssen när han spelade i Vancouver. Han är holländare och blev framröstad som bästa spelare i engelska ligan 1981. 
Karriärens höjdpunkt: U18-landskamperna med Irland.

-------------------------------------------

Gerry om…

... sina bästa idrottsminnen: ”Jag har två som sticker ut. Det första är när jag var på plats på Giants Stadium i New York och såg Irland slå Italien med 1-0 i VM 1994. Jag såg matchen med min bortgångne far, min bror och många vänner. Hela dagen var fantastisk. Det andra minnet är en VM-kvalmatch mellan Irland och Holland 2001. Vi vann med 1-0 och Roy Keane spelade mot Holland på egen hand. Jag satt bredvid Alan McLouglin, som faktiskt var med och spelade mot Italien 1994, och vi tittade på varandra och sa ”jag har aldrig sett något liknande”. Det var en fantastisk match som bidrog starkt till att vi gick till VM 2002”.

Sina intressen utanför fotbollen: ”Jag gillar musik väldigt mycket. Jag spelar inte men jag sjunger när jag fått i mig lite. Men bara en sång, en speciell irländsk sång. Jag läser mycket också”.

Sin egen karriär: ”Jag föddes och växte upp i London. Där spelade jag i Tottenhams juniorlag mellan 1976 och 1979. Jag fick testa på spel med irländska U18-landslaget också. Men jag lyckades aldrig få något genombrott i varken landslaget eller den engelska fotbollen. Så jag fick ett stipendium och började spela på college i USA. Efter college blev jag tradad till New York Cosmos i proffsligan – NASL. Men tyvärr fick jag bara spela i tre minuters speltid i ligan och jag rörde aldrig bollen”.

------------------------------------------

* Det pågående VM-kvalet slutar så här: 1) Tyskland, 2) Sverige, 3) Irland, 4) Österrike, 5) Kazakstan, 6) Färöarna.

* Gerrys irländska drömelva: Shay GivenDenis Irwin, Paul McGrath, Richard Dunne, Tony Dunne - Ronnie Whelan, John Giles, Roy Keane, Liam Brady - Don Givens, Robbie Keane


 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR