Anna Bernholm, i vitt, hoppas vinna sin första EM-match någonsin på fredag. Anna Bernholm, i vitt, hoppas vinna sin första EM-match någonsin på fredag. Foto: Alf Tornberg

Bernholm optimistisk inför sitt tredje EM

 20130424

Uppladdningen har varit problemfri och formen känns bra. På fredag hoppas Anna Bernholm vinna sin första EM-match någonsin.
   – Jag ska åka dit, köra min judo och prestera så bra jag någonsin kan, säger Molkoms stora judostjärna.

När Anna Bernholm, 22, inledde den här terminen efter juluppehållet gjorde hon det med ett stort mål: EM i Budapest. Efter hundratals träningstimmar är det nu dags. På torsdag inleds mästerskapet och på fredag ska Molkoms judostolthet visa Europaeliten vad hon kan.
   – Det ska bli kul. Det är en stor tävling, ett Europamästerskap. Jag vet inte vad jag ska säga mer än att det är hög klass. Jag har haft en lång förberedelseperiod och nu är det dags. Det känns bra, säger Anna tillhörde framgångsrika Molkom judoklubb från sjuårsåldern till hon började gymnasiet.
   Bernholm har deltagit i två senior-EM sedan tidigare.
   – Det gick inte så bra i de mästerskapen. Jag förlorade i första matchen båda gångerna.
Hur lyder målsättningen den här gången?
   – Jag ska åka dit, köra min judo och prestera så bra jag någonsin kan. Jag har inte satt något placeringsmässigt mål. Men självklart vill man vara med och slåss om placeringarna.
   Men om Anna, som tävlar i 63-kilosklassen, förlorar på fredag kommer hon inte göra det. Förlust i första matchen innebär respass även den här gången. Då spelar det ingen roll hur många hundra timmar de aktiva tränat. Snacka om skarpt läge.
   – Klart jag i alla fall vill vinna en match. Helst fler.

Problemfri uppladdning
Något som talar för Anna är att uppladdningen har varit problemfri och att formen känns bra.
   – Det har känts bra på träningarna och på de läger jag har varit på. Jag är även klarat mig undan sjukdom, vilket är skönt. En sån sak kan ju ställa till det.
Hur har det gått på tävlingarna inför mästerskapet?
   – Jag har varit på tre tävlingar i år. Jag har vunnit några matcher och även haft några jämna matcher som tyvärr trillat åt andra hållet. Men jag har framför allt gått bra matche mot bra folk och det känns ju bra. För det känns som jag kan ta dem.
   Årets mest framskjutna placering är en sjundeplats i en European Open-tävling i Bulgarien i början av februari. I de andra två tävlingarna, en Grand Prix och en Grand Slam, gick det inte lika bra. Men då ska man komma ihåg att världseliten åker på de tävlingarna.
   – Det känns bra att ha med mig det här inför EM i alla fall.

Ett bra EM ökar VM-chanserna
EM har som skrivit varit terminens stora mål. Ett lyckat EM skulle inte bara innebära stor glädje och ära. Det skulle också öka Annas chanser att bli uttagen i förbundskaptenen Robert Erikssons trupp till VM som avgörs i augusti.
   – Robert kommer göra en helhetssyn efter EM och efter sommarens Grand Prix-tävling i Azerbajdzjan. Det är även en European Open-tävling i sommar. Så det beror på hur det går. Men min plan är att kvalificera mig.
Hur vore det med ytterligare ett VM?
   – Det vore så klart häftigt det också. Det är i Rio också, samma stad som OS går i 2016. Det gör det ännu lite häftigare, att få känna av stämningen där. För man vill ju vara med på OS också. Det är väl ett mål.
   Men ett eventuellt VM och OS är en fråga för framtiden. Nu är det full fokus på att försöka bärga den där historiska EM-segern.
   – Jag vet att vissa blir väldigt nervösa. Men jag tycker ändå det känns ganska lugnt. Fast lite spänd är man ju, det är klart. Man vill ju prestera och vara på topp.

Dennis Pavlovic

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR