Per-Erik har tagit två SM-guld med Färjestad. Nu är han sugen på ett tredje med AIK. Per-Erik har tagit två SM-guld med Färjestad. Nu är han sugen på ett tredje med AIK. FOTO: PETER BÄCKER/VÄRMLANDS FOLKBLAD

”Perra” siktar mot SM-guld nummer tre

 20120912

Han kan redan stoltsera med två SM-guld. Men hockeytränaren Per-Erik ”Perra” Johnsson, född i Karlstad och uppvuxen i Molkom, är inte nöjd än. I dag premiärspelar hans AIK mot Timrå och säsongens målsättning är högt uppskruvad: Ta föreningens första SM-guld sedan 1984.
– Jag vill ta minst ett guld till, säger Johnsson till Molkoms Tidning.

Faktaruta

 • Per-Erik Johnsson:

  Född: Den 4 december 1958 i Molkom.

  Familj: Fru, två barn och en hund.

  Klubbar som spelare: Trollhättans HC, IF Nyedshov, Forshaga IF, Hammarö HC.

  Klubbar som tränare: AIK, Timrå IK, Skellefteå AIK, Färjestad BK, Sunne IK, Grums HK, Skåre BK.

  Dold talang: Kan spela på kam.

  Barndomsidoler: Lars-Göran Nilsson (Brynäslegend med åtta guld på meritlistan) med flera.

Molkomsprofilen Per-Erik ”Perra” Johnsson, 53, har gett uttrycket kometkarriär en helt ny innebörd. Så sent som i januari 2006 var han, nationellt sett, fortfarande ett okänt tränarnamn som i huvudsak tränat värmländska division 1-klubbar. Ett kvällssamtal från Färjestads dåvarande sportchef Håkan Loob ändrade på den saken. Faktum är att det telefonsamtalet kom att ändra hela Per-Eriks liv. Loob hade egentligen bara en fråga: Vill du bli ny huvudtränare i Färjestad? Per-Erik medger att han blev lite förvånad. Men någon längre betänketid behövde han inte.

– Det var en chans och jag ville inte bomma den, säger han.

Att säga att ”Perra” bommade chansen vore en lögn av högsta graden. Sex och ett halvt år senare har Johnsson, som i dag är ett aktat tränarnamn landet över, nämligen vunnit två SM-guld och varit tränare i fyra elitserieklubbar. Faktum är att ”Perra” är den enda av dagens elitserietränare som har vunnit två SM-guld.
Kunde du föreställa dig den här utvecklingen när du tränade värmländska division 1-lag?
– Det är klart att det här var långt bort, även om jag hotade min fru och sa att ”inom tio år ska jag stå i det där båset”, säger Johnsson och syftar på Färjestads bås.
Han fortsätter:
– Målsättningen fanns där. Sen ska man ha lite tur. Det är jätteroligt att det blev så här.
Känner du dig stolt över karriären?
– Stolt och stolt… Jag vet vad jag har gjort och mår bra av det. Men inom hockeyn är du inte bättre än vad du gjorde i går, poängterar Per-Erik.

Speciell premiärmatch
Stolt eller inte. I dag inleder ”Perra” hur som helst sin nionde elitseriesäsong. Och premiären är inte vilken match som helst. Hans nya lag AIK gästar hans senaste lag Timrå. Ett Timrå som ”Perra” – på grund av en rad svaga resultat, en placering sist i tabellen och andra problem – valde att lämna dagen innan nyårsafton förra året.
Hur känns det att vara tillbaka i Timrå direkt i premiären?
– Lite speciellt är det väl. Men jag är mest intresserad av tre poäng. Resten kommer i andra hand.
Det är inte så att du vill slå Timrå lite extra?
– Jag kan säga så pass mycket att jag inte vill få stryk av dem.
Det märks att ”Perra” är rätt trött på att prata om tiden i Timrå. Han nöjer sig med att säga att det var ”ett tråkigt tränarår” och fokuserar i stället på nutid och AIK. Efter en försäsong med blandade reslutat tror och hoppas ”Perra” att hans AIK nu är redo för att prestera bra resultat.
– Det känns mycket bättre nu. Försäsongen har varit kantad av skador, men nu har vi fått tillbaka en del spelare och det känns bra.

AIK är en av Sveriges största idrottsföreningar med totalt 17 000 medlemmar. AIK är förmodligen också laget som har haft hockeysveriges bästa utveckling de senaste åren. 2009-2010 gick laget upp i elitserien. Såväl 2010-2011 som 2011-2012 tog sig Stockholmslaget till semifinal i SM-slutspelet.
– Att träna AIK är en stor utmaning och jag blev stolt när jag fick frågan. Att fortsätta utveckla AIK är också en utmaning i sig. Roger Melin som var tränare här innan mig gjorde ett riktigt bra jobb under ett antal år. Det är klart att de (styrelsen) vill att utvecklingen ska fortsätta. Det är det vi jobbar för.

Säsongens målsättning då? Glöm att ”Perra” är mätt och nöjd trots 2006 och 2009 års SM-guld med Färjestad. Han vet hur underbart ett SM-guld smakar och vill hemskt gärna uppleva smaken igen.
– Ja, minst en gång till. Det är fantastiskt roligt.
Hur känns det att stå där med guldhjälmarna och allt vad ett guld innebär?
– Det är ett enda stort kaos när det inträffar. Man bubblar av lycka och ser en massa glada människor. Att se så många andra människor glada är en stor del av behållningen. Då blir man jätteglad själv.
Hur högt rankar du dina SM-guld?
– Det är stora stunder i mitt liv, naturligtvis. Sen har jag fått barn och såna grejer. Gulden ligger lite efter de grejerna. Men givetvis är det stora stunder, just att få känna glädjen tillsammans.

Tippade AIK som mästare
Passande nog drömmer också AIK:s klubbledning om ett guld. AIK är ett av Sveriges mest anrika hockeylag och har vunnit SM-guld inte mindre än sju gånger. Bara fem lag har fler guld. Men grejen är att sist AIK vann var 1984. Då var bara sju av dagens 25 AIK-spelare födda.
– Det är en morot stor nog att slåss med, säger Johnsson apropå guldtorkan.
Han fortsätter:
– Inom föreningen finns det en vision och målsättning att AIK ska gå hela vägen. Sen måste man självklart ha tålamod.
Något som ändå visar att ”Perra” tror på sitt lags kunnande är att han tippade laget som svenska mästare på elitserielagens upptaktsträff i Globen.
– För en gångs skull var det många lag som tippade på sig själva. Det visar att alla egentligen vill vinna guld. Men man måste vara lite svenskt försiktig också. Alla som håller på med det här vet hur svårt det är att gå hela vägen.
Vad tror du om era möjligheter att ta guld redan den här säsongen?
– Möjligheten finns givetvis. Men som sagt: Man ska både ha tur, ha kanonmålvakter, få utveckling på de unga spelarna och allt vad det innebär.

Han har en bit upp till tränarlegenden Tommy Sandlins sju SM-guld. Men skulle den värmländska tränaren lyckas bryta AIK:s guldtorka och ta sitt tredje guld – då kan ingen invända mot att han är en av de stora svenska tränarna.
Tre SM-guld på sitt cv låter rätt fint…
– Skulle det bli så, så låter det onekligen fint. Vägen dit börjar i morgon.
(Brynäslegend med åtta guld på meritlistan) med flera,

Perra om…

Sitt bästa idrottsminne: SM-gulden.
Sitt sämsta idrottsminne: När jag tackade för mig uppe i Timrå förra säsongen och åkte hem.
Hur han var som spelare: En rätt brunkig och stökig center.
Ungdomsåren i Molkom: Vi spelade hockey och fotboll om vartannat. Vi böt bara skenor mot skor sen körde vi igen.
Sin relation till Molkom i dag: Farsan och brorsan och deras familjer bor i Molkom. Och så har jag ett gammalt kompisgäng som träffas några gånger per år. Vi har våra skogspromenader med lite sång, mat och kanske en liten dryck också.

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR