Bortamatch på hemmaplan

 20121019
perra bild
Per-Erik Johnsson är med sina två SM-guld för evigt kultförklarad i Färjestad.
FOTO: PETER BÄCKER/VÄRMLANDS FOLKBLAD

Bortamatch på hemmaplan? Det må låta konstigt. Men precis så är fallet när Molkomaren Per-Erik Johnsson, som gjort fyra säsonger och tagit två SM-guld som Färjestadstränare, i morgon gästar Löfbergs Lila med sitt nya lag AIK.
– Jag kommer inte gå in i fel omklädningsrum, skrattar Perra som möter sin nära vän och forne kollega Leif Carlsson i coachkampen.


Perra Johnsson och Färjestads BK har varit en lysande kombination genom åren. Perra, som har gjort tre sejourer som FBK-tränare, vann SM-guld med Karlstadlaget både 2006 och 2009. I morgon är han, drygt två och ett halvt år efter att hans senaste sejour i Färjestad tog slut, tillbaka i Löfbergs Lila Arena med sitt nya lag AIK. En match som, helt förståeligt, är lite extra känslosam för honom.
– Det är alltid roligt att möta Färjestad. Man träffar alla som man har haft dessa oförglömliga minnen med. Det är något jag har fått uppleva två gånger och det är helt fantastiskt. Jag vill uppleva det igen. På det viset är det riktigt trevligt.
Du är inte rädd för att gå in i fel omklädningsrum?
– Jag går inte fel, skrattar Perra.

Många ledare och spelare är kvar från säsongen 2009-2010, som är Perras senaste i FBK. Thomas Rundqvist och Håkan Loob finns till exempel alltjämt kvar i organisationen. Och Leif Carlsson, som 2009-2010 var tränare i Färjestads dåvarande samarbetsklubb Skåre, är i dag huvudtränare i Karlstadlaget. Desto mer minnesvärt var Leif Carlsson faktiskt assisterande tränare till Perra när FBK tog sitt åttonde SM-guld 2009.
Kommer du, Loob, Rundqvist och Carlsson ta en fika och prata gamla minnen innan matchen?
– Det gör vi inte utan vi håller oss på varsin kant, säger Perra och skrattar.

Ger varandra tips
De håller sig på varsin kant i morgon. Men inte annars. Perra har kontakt med ”ett antal personer” i Färjestads organisation. Framför allt Leif Carlsson. Faktum är att Perra och Leif är väldigt goda vänner. Både inom hockeyn och privat.
– Vi pratar i telefon någon gång i veckan. Om lite matcher och ibland kan det kanske bli något tips, säger Perra.
Hur är det att coacha mot en kompis?
– Det är inspirerande. Jag vet hur gärna han vill slå mig och han vet hur gärna jag vill slå honom. Det är inga frågetecken där inte.
Spelar ni om rätten att skryta förutom de tre poängen?
– Det räcker med att vinna. Då behöver man inte skryta, utan då kan man bara njuta. Då vet man hur den andra mår och det räcker länge.

Även om Färjestad, SM-gulden och Löfbergs Lila Arena alltid kommer vara något extra för Perra så placerar han det sekundärt. Det är fortfarande en match som ska spelas och AIK åker till Karlstad för att bärga tre poäng.
– Det är roligt att vinna i Löfbergs Lila oavsett vilket bås man står i. Under matchen är vi motståndare. Jag vet att Leif gör vad han kan för att hans lag ska vinna och jag kommer också göra det. Det är inget konstigt med det, utan då är det match. Resten tar vi efteråt.

Molkoms Tidning fick också en pratstund med FBK-tränaren Leif Carlsson.
Hur är det att möta en så god vän, ”Leffe”?
– Det är klart att det alltid är bättre att vinna. Så det inte blir några gliringar om man träffas, skojar Carlsson.
– Men vi vill gå ut och vinna alla matcher. Om det är Perra Johnsson och AIK har ingen större betydelse, poängterar FBK-tränaren.

AIK i toppform
Matchen då? Efter en tung start har Perras AIK nu hittat storformen och klättrat från bottenträsket till en plats precis under slutspelstrecket. Sex poäng och 7-1 i målskillnad är AIK:s imponerande facit på de två senaste matcherna. Senast krossade man regerande mästarna Brynäs med 5-1. På bortaplan dessutom.
– En trevlig form. Det måste man säga, tycker Perra.
5-1 mot regerande mästarna låter som säsongens bästa match. Vad tycker du?
– Det kan man väl tycka. Men spelmässigt tycker jag faktiskt att näst sista mot Luleå (2-0 hemma) var strået vassare. Mot Luleå var första matchen vi spelade utan någon svacka i 60 minuter. Vi har haft en ”förmåga” att hamna i svackor, säger Perra vars lag nu siktar stenhårt på en plats i vårens SM-slutspel.

Färjestad? De har tvärtom inkasserat tre raka förluster. Något som är sällsynt för 2000-talets dominanter. Carlsson garanterar ett gäng revanschsugna och hungriga vargar i söndagens drabbning.
– Det blir en jättetuff tillställning. Men vi är väldigt revanschsugna och vill hitta tillbaka till vinnarspåret. Vi känner oss väldigt sugna på den här matchen, säger Carlsson.  
Vad har ni för taktisk ingång till matchen?
– Vi vill givetvis komma ut och spela väldigt bra ishockey och äga mycket puck. Så som vi ska spela när vi är som bäst.

Perra är så klart väl medveten om Färjestads obefintliga form och är beredd på en anstormning. Men han hoppas att ”Gnagets” uppåtgående trend ska fortsätta och väga tyngre än revanschlustan.
– Vi har inget emot tre poäng i morgon. Men det blir säkert hårt i Karlstad. För oss gäller det att komma ut med högsta fart. För det kommer säkert de att göra
Vad kommer krävas för ett bra resultat?
Att vi har en riktigt bra dag och att vi kliver på och inte faller tillbaka. Det har vi gjort i vissa matcher och blivit inaktiva. Det går inte i morgon, utan borta mot Färjestad gäller det att låta spelet flöda i kroppen.

Dennis Pavlovic
 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR