Perra blickar framåt mot nya utmaningar efter skilsmässan med AIK. Perra blickar framåt mot nya utmaningar efter skilsmässan med AIK. Foto: Dennis Pavlovic

”Perra” sugen på nya tränaruppdrag

 20130203

Det har nu gått drygt två månader sedan Per-Erik Johnsson fick sparken av AIK. I en intervju med Molkoms Tidning berättar han om en nylig och stenhård kamp mot en väldig Barracuda, vad som gick snett i AIK och hur han ser på framtiden.
   – Att vara elitserietränare är ett drömjobb, säger ”Perra”.

Faktaruta

 • Född: Den 4 december 1958 i Molkom.
  Familj: Frun Ingrid, sonen Per, 24, dottern Linda, 22, och hunden Sebbe.
  Klubbar som spelare: Trollhättans HC, IF Nyedshov, Forshaga IF, Hammarö HC.
  Klubbar som tränare: AIK, Timrå IK, Skellefteå AIK, Färjestad BK, Sunne IK, Grums HK, Skåre BK.
  Dold talang: Kan spela på kam.
  Barndomsidol: Lars-Göran Nilsson (Brynäslegend med åtta guld på meritlistan) med flera.
  Intressen vid sidan av hockeyn: Jakt, fiske och mixtra med grejerna här hemma.
  Kör: En Ford Ranger pick-up.
  Min drömfemma: Jonas Gustafsson – Thomas Rhodin, Martin Sevc – Rickard Wallin, Jörgen Jönsson, Peter Nordström.De visste du inte som Perra: Att han sommaren 1992 var med i den legendariska fotbollsmatchen då Hertzöga slog Hammarby med 4-0 (!) på Söderstadion.

 Efter två veckors semester på Seychellerna är det en solbränd Perra Johnsson som tar emot mig tillsammans med något olydige hunden Sebbe. Perra beskriver semestern som varm och bra. Kampen mot den uppskattningsvis meterlånga Barracudan var dock inte lika bekymmerslös.

   – Det var ingen gös som tröttnar efter tre sekunder och bara hänger med sen. Barracudan ställde sig i vattnet. Den kom till slut men det var tufft, säger den fiskeintresserade hockeyprofilen.

Men nu är det tillbaka till vardagen som gäller. För Perras del är både vardagen och framtiden lika med osäkerhet. Efter uppbrottet från AIK har han ägnat sig åt sporadiska bygguppdrag och fix i familjens hus, som är väldigt fint beläget intill sjön Gapern ute i Uddevik.
   – Jag har varit med och byggt och satt upp lite kulisser till musikalen My Fair Lady i Oslo. Och sen har jag varit borta i 14 dagar. Nu är jag öppen för att göra något.

Han är inte främmande för varken nya eller nytänkande utmaningar. Men får han välja sysselsättning är valet ändå självklart.
   – Jag gjorde ju ett val att det skulle vara hockey i fjol (han sa upp sig som brandman för att satsa på tränarkarriären). Det står jag fast vid.
Men han tror samtidigt inte på något hockeyerbjudande inom den närmaste tiden.
   – Om det kommer något så blir det nog till nästa säsong i såna fall. Vad som händer i framtiden är osäkert. Det är väl spännande det också, säger Johnsson.
Vad hoppas du på inom ett år?
   – Prio ett är att hitta ett jobb. Vilket jobb det blir står skrivet i stjärnorna. Sen kanske jag är aktiv. Jag kanske inte säger allt till dig. Kanske ligger det något i fatet? Det vet jag men inte du, skrattar Perra och ser lurig ut.
Har du hört något från någon klubb?
   – Inget konkret.

Molkomsprofilen har svårt att svara på frågan vilka uppdrag han kan tänka sig. Men han medger att ytterligare ett elitserieuppdrag kittlar lite extra.
   – Sen kan det ju vara ett allsvenskt lag som verkligen vill till elitserien också. Jag kan nog tänka mig assisterande tränare också, och dela med mig av min erfarenhet och de rätt och fel jag har gjort. Jag har ju vunnit SM-guld, vunnit kvalserien och fått sparken. Sen ska man ju få en förfrågan också…

Perra har varit med om mycket under sina 20 år i tränarbranschen. Något han ännu inte testat är ett utlandsuppdrag.
   – Naturligtvis har man funderat i de banorna. Men man ska vara överens om saker och ting hemma också. Min fru Ingrid har ett jobb hon ska vara rädd om. Men nyfikenheten på det finns, absolut. KHL vore en riktig utmaning. Men jag tror inte det blir något med det.
Vad skulle du kunna tänka dig om det inte blir hockey?
   – Jag har en enskild firma och är snickare i botten. Firman har inte varit i gång så mycket men det är en möjlighet. Jag har lastbilskörkort, det är en annan möjlighet. Sen att gå i pension kanske inte är så dumt, om man kan det, småskrattar Perra.
Har du så mycket pengar?
   – Nej. Jag har nog inte det, säger Perra och bränner av ett riktigt garv.


Färjestad har en speciell plats i Per-Eriks hjärta.

Annars är trenden att tränare blir tv-experter väldigt tydlig i hockeysverige. Leif Strömberg och Harald Lückner är exempel på två gamla elitserietränare som på senare tid blivit experter.
   – Det vore väl roligt. Men jag vet inte om jag har för mycket värmländska i mig. Jag kanske måste prata mer rikssvenska då.
Du får gå till en talpedagog?
   – Nej, det är det inte värt. Då behåller jag hellre värmländskan.

Tiden i AIK beskriver Perra som rolig men besvärlig.
   – Vi hade ju aldrig full trupp. Ska man göra både laget och sig själv rättvis behöver du ju i alla fall ha normala omständigheter vad gäller skador och en del andra saker.  Vi uppnådde väl det som vi kanske kunde så som det såg ut. Men det var väl inte till belåtenhet varken för oss eller fansen.

Det anmärkningsvärda var att AIK tog femton poäng på Perras åtta sista matcher. Det ger ett poängsnitt på 1,875 poäng per match. En siffra som är AIK:s klart bästa snitt över åtta matcher hittills den här säsongen.
   – Jag tycker att vi var på gång. Det hade varit roligt att fått fullfölja och sett hur det skulle ha slutat. Men någonstans hade de väl bestämt sig för att byta tränare och då kommer det när det kommer.

Efter en väldigt framgångsrik start på elitkarriären, med två SM-guld med Färjestad och en slutspelsplats med Skellefteå, har Perras två senaste uppdrag slutat på betydligt tråkigare sätt.  Förra säsongen valde han själv att lämna Timrå vid nyår.  Då låg laget sist med nio poäng upp till nästjumbon Modo. Och den här säsongen tog alltså slut i början av december då han fick sparken.
Hur viktigt tror du det är att lyckas med nästa jobb nu?
   – Det är alltid viktigt att lyckas. Jag vet att jag kan lyckas. Det är jag inte så bekymrad över. Sen är det inte så många tränare som går och vinner varje år.

Perra menar att det krävs ett visst lag för att vinna.
   – Det laget kanske man inte har haft de sista åren. Naturligtvis skulle man ändå velat ha gjort det bättre och ha nått det där slutspelet. Den pump som sker där unnar jag varje människa. Allt skruvas upp och det blir ett jävla fokus och tryck i grejerna.
Tänker du något på hur ditt marknadsvärde förändrats efter Timrå och AIK?
   – Det är inget jag behöver vara bekymrad över. Det visar sig ju. Ringer det ingen klubb så är det ju stenklart, skrockar Perra.

Timrå hade det kämpigt i fjol. Och AIK tappade bland annat sin förstemålvakt Viktor Fasth, som två säsonger i rad blivit utsedd till elitseriens bästa målvakt, inför den här säsongen.
Tycker du själv att du har haft otur med dina två senaste jobb?
   – Visst tappade vi spelare. När jag kom tappade vi två till i Rosén (Robert, elitseriens poängkung förra säsongen) och Bång (Daniel). Men otur vet jag inte, sån är hockeyn. Det kanske är en del av sportchefens jobb att spelarna ersätts i den nivån de ska.
Vad drar du för lärdomar av din tid AIK?
   – Det händer massa saker på resan och erfarenheten får man ju. Det gäller att ta vara på den nästa gång. Om det blir någon nästa gång...

Dennis Pavlovic
 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR