Svenska Rallyt, ett sommarrally

 20110209

Svenska Rallyt startade 1950 och var då en sommartävling. Rallyt har genomgått många förändringar sedan starten. Det var först 1965 som rallyt flyttades till vintern.

 

1950 kördes den första rallytävlingen som då hette då Midnattssolen. Detta var innan bilfabrikanterna börjat visa intresse för rallysporten och många av förarna ägde själva bilarna de körde.

270 mil
De första åren hade tävlingen flera startplatser i Stockholm, Göteborg, Falsterbo och Sundsvall. Samlingspunkten var Karlskoga och därefter följde alla samma bana till målet i Kiruna. Det andra året var sträckan 270 mil och pauserna för vila var minimala.
1965 flyttades tävlingen till vintern och det blev början till dagens tävling. Ännu ett steg mot dagens rally togs 1967 då start och mål förlades till Karlstad.

Körde dygnet runt
Under 70-talet utvecklades rallysporten mot större professionalism. Fler bilar syntes med sponsorreklam, sträckorna blev kortare men fortfarande var rallyt runt 200 mil långt. Körningen pågick dygnet runt och ännu fanns det inget VM att kämpa om. Under 70-talet körde man en internationell cup för tillverkare och först 1979 kunde de tävlande köra hem förar-VM och tillverkarna märkes-VM.

Första utlänning vann
År 1981 visade Hannu Mikkola att även en utlänning kunde vinna det svenskaste av rallyn - KAK-rallyt - men det behövdes en revolutionerande nyhet för det. Aldrig tidigare hade en fyrhjulsdriven bil vunnit ett VM-rally. Men nu blev det tillåtet att tävla med sådana bilar i grupp B och för revolutionen stod Audi Quattro. Ett helt nytt rallytävlande tog sin början och från den dagen var det inte längre ovanligt med utländska segrare.

Snöbrist
Snöbrist ställde till det för arrangörerna 1990 och trots att man gjorde det bästa av situationen skulle det komma att påverka tävlandet flera år framåt. En av konsekvenserna blev att flera sträckor lades i Dalarna, övernattning skedde i Falun och där kördes några år en uppskattad sprintsträcka på Lugnets Skidstation ända tills de långa transporterna till Karlstad satte stopp för utflykten till Dalarna.

Uddeholm Swedish Rally presenterade sig år 2002 och rallyt fick ännu en gång ett nytt format. Start och mål i Karlstad, men det mesta hände kring Hagfors som blev ett naturligt nav.
2008 flyttade rallyt sitt högkvarter till Löfbergs Lila Arena och även rallyts serviceplats till Färjestadstravet i utkanten av Karlstad.

2009 lades rallyt i Norge men efter ett års uppehåll återkom rallyt 2010, nu som Rally Sweden

Källa: Rally Sweden

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR