En ridgren som växer

 20110228
hanna_akademiskt
Hanna Larnemark tränar Akademisk Ridkonst
FOTO: MARIANN BERGGREN

Hanna Larnemark, från Molkom, är instruktör i Akademisk ridkonst. En ridgren som går ut på att träna hästen frisk och stark, det finns inga tävlingsformer utan man tränar enbart för hästen och sitt eget nöjes skull.

Det går att rida vilken häst som helst och det spelar ingen roll vad man har för ras. Ryttaren behöver inte vara stark och vältränad eftersom man rider med väldigt lätta hjälper, vilket innebär att man aldrig håller hårt i hästens mun eller behöver ta i. Man ska lära hästen rörelserna och sen ska man dansa ihop i lätthet.

- För bara några år sedan visste nästan ingen vad Akademisk Ridkonst var med det växer väldigt fort och i dag vet nästan alla som rider vad det är eller har åtminstone hört namnet, säger Hanna.

Skillnaden mot vanlig ridning?
I vanlig traditionell ridning tränar man i regel mot tävling eller för att uppnå att vissa rörelser ska se ut på ett visst sätt.

- I Akademisk Ridkonst tränar vi bara för att rida den bästa rörelsen för just den hästen och det kan se väldigt olika ut. Vi försöker inte stöpa alla i en form utan det är väldigt individuellt anpassat, säger hon.

Hanna har ridit traditionellt i många år men för nio år sedan föll det sig så att hon fick ta över en gammal travare och helt plötsligt fungerade inte det traditionella sättet. Där var hon van att hålla hårdare i munnen på hästen och rida med lite mera fart. Det fungerade inte alls på hennes häst så då fick hon börja titta sig om efter något annat.

Lätt för hästarna att förstå
Hanna hade en bekant som tränade Akademisk Ridkonst och efter att ha provat några gånger märkte hon att detta sätt att rida var väldigt lätt för hästarna att förstå. Hon insåg också att hästarna mådde bättre av blir ridna på detta viset.
Hanna har tränat Akademiskt Ridkonst i snart nio år och de senaste åren har hon själv börjat hålla lektioner. Hennes elever är allt från tävlingsryttare som vill förfina och få ridningen lättare, till fritidsryttare som bara vill ha roligt och träna lite med sin häst.

Varför heter det Akademisk Ridkonst
Grundaren av Akademisk Ridkonst heter Bent Branderup och han kommer från Danmark. Namnet "Akademisk ridkonst" är det namn som han satt på denna typ av ridkonst och som kommer från alla de ridakademier som fanns på 1500-1700talet. Bent Branderup har varit både i Portugal och Spanien och utbildat sig, där den gamla ridkonsten i stor utsträckning fortfarande lever kvar.

- Han fick en häst som var blind och behövde ett utbildningssystem som var väldigt pedagogiskt upplagt som skulle fungera. Så egentligen är det ett hopkok han tagit från både gammal barockridning och klassisk dressyr och på det viset så blev det Akademisk Ridkonst, säger Hanna

bent_branderup
Bent Branderup på sin blinda häst

Mariann Berggren

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR