Hemma hos Elvis

 20160309

Molkoms Tidning besök Sven Petterson i Molkom. En Elvisfantast och seriesamlare.

Film: Robert Nilsson
Text: 
Eneida Berisha

1973 sänds Elvis Presleys första konsert via satellit. ’’Aloha From Hawaii’ visas i över 40 länder och ses av ungefär en miljard människor. Bland annat Sven. År 2000 bestämmer han sig för att bli Molkoms egen kung för att sprida känslan av Elvis ande runtom i byn.

Vi har gått upp för de trappor som krävs för att nå lägenheten på tredje våningen på Tennisvägen i Molkom. När dörren till den öppnas möts vi av ett leende som nästan når upp till värdens öron. Entusiasmen i hans handslag är smittsam, och rör sig uppåt även mot mina mungipor. Jag ler tillbaka. Vi kommer in i hallen där väggarna är prydda med serietidningar, affischer, vinylskivor och bilder. Överallt. Man bara ser sig omkring. Jag försöker leta efter något mellanrum för att kunna se färgen på tapeterna. Dunjackan hängs av och jag går längre in. Tapetseringen ser till och med likadan ut inne i toaletten. Det tar tid att ta sig igenom bostadsrätten på ett rum och kök, men vi når tillslut köksbordet. Jag sitter mitt emot Elvis-imitatören Sven, som växte upp i lilla Lesjöfors. En rar pojke som efter skolan skyndade sig hem för att inte missa Scooby Doo och Fablernas Värld. År 2004 började han studera på Folkhögskolan i Molkom och är nu bosatt i samma tätort.

En lördagskväll några slag efter 21, ser Sven Elvis för första gången. Han är 11 år gammal och sitter i sin pappas soffa. I TV-rutan uppträder någon med ett konstigt namn.

—Då frågade jag min pappa ’’Vem är det?’’, och han svarade ’’Men det är ju Kungen!’’.

Sven fångades av musiken. Scenkläderna som satt som en smäck på den dansande kroppen. Publiken skrek. Sven förstod varför han var en kung, och han ville också vara en. Han blev Svens största idol och är det ännu idag.

Du refererar till dig själv som ’’Kungen’’ och vill sprida dina känslor för honom. Vad känner du för honom?
Han tittar ut ur köksfönstret. På gardinstången hänger en galge med, till föga förvåning, en Elvis-kostym.

− Det känns som att han är med mig, och säger ’’Sven för fan, du kan ju göra det här!’’.

Ansiktet skiner upp och tonläget höjs när han citerar Elvis.

− Jag älskar honom, han är ju så fantastisk.

Han drar ut på sitt ’’å’’, och låter trovärdig. De glänsande ögonen hjälper också till med det. Resten är bara ord när han förklarar att det är som att Elvis ande är med honom på scenen, för det ser ut som att han är med Sven vid köksbordet så fort han pratar om honom.

Han brukar göra en handfull uppträdanden varje år. Hittills har det blivit ungefär 150-200, från matbutiker till gallerior och barer. Jag frågar honom om han minns sitt första.

 −Oh ja, det var på Folkets Hus i Lesjöfors år 2000, omkring Lucia. Jag kände några som skulle kunna få till ett uppträdande. Jag var så himla sugen på att prova ställa mig på scen. Fanns det intresse för en show med mig som Elvis?

Och det fanns det. 300 personer var på plats denna kväll Sven beskriver som magisk.

Vad tycker Molkomsborna om Elvis? Vad får du för respons?

 −Jag tror att han uppskattas. Alla känner i princip alla här, till mig hälsar många genom att ropa ’’Tjena, kungen! Hur fan är det?!’’.

Han sträcker ut högerhanden och låtsas vinka för att visa.

På sin Facebooksida heter han Sven ’’Kungen’’ Pettersson och är iklädd en vit kostym med röda volanger på sin profilbild. Han skrattar när jag frågar honom om vem han är ’’annars’’. Han förklarar att han är sig själv samtidigt som han är Elvis. Det är mer som att Elvis är med honom, snarare än att han är, eller tror sig vara, honom.

 −Jag är jag, jag är bara inte lika blyg. Jag vågar mer.

Han jobbar på restaurangen Lilla Huset varje vardag. När fredagen kommer och han får knalla hem är det första han gör att gå till köket, öppna kylskåpet och ta fram kvällens första öl. Inte konstigt nog är det en ’’Kung-öl’’ han visar upp. Han uppskattar lugn, men inte tillräckligt mycket för att tacka nej till en bra fest. Han är festen om han dyker upp som Elvis. Han kommer på att han ska visa honom för oss, så vi går till hans vardagsrum. Ett vardagsrum som liknar en tågstation, i ena hörnet en leksaksutställning och om man vänder sig om kommer man till en film- och skivbutik. Här ser man nostalgiska modelljärnvägar från 1950-1980, tidningar som i dagens läge har högt värde, Auroras skräckbyggsatser i original och filmer över 50 år gamla. Bland annat. Och så naturligtvis Elvis-kostymer. Han går iväg för att sätta på sig en av dem, och kommer tillbaka som den omtalade kungen. Hans ansiktsuttryck är förändrat. Hans ögon täcks nu av glasögon som skyddar mot sol istället, men en glimt från dem slinker igenom de mörka glasen. Hållningen är rakare, rösten klarare och fotstegen ljudligare. Han märks.

Han berättar om den första tanken han slogs av när han såg Elvis för första gången.

  −Tänk. Tänk om jag också kunde vara och göra så?

Och nu kommer han ut som honom. Enligt Sven bör man åtminstone låtsas.

  −Man ska göra det man tycker är kul!

Och det ser verkligen ut som att han har det när han står här i sitt vardagsrum i Molkom, i samma pose Elvis stod i på International Convention Center Arena i Honolulu.

 

 

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR